Hírek

2008.06.20. 02:29

Gázolás a zebránál

<b>Zalaegerszeg -</b> Megláttam a nő lábát a kamion alatt, ahogy ment át a kerék rajta, nyomtam egyből a dudát, aztán kiugrottam a kocsimból, hogy szóljak a vezetőnek, mi történt, de akkor már fékezett - mesélte Varga József, aki Suzukijával épp a belváros felől érkezett a Csány térre és a Hunyadi utcai lámpánál piros jelzést kapott.

MTI

- Nem láttam, hogy a teherautónak mit mutatott a lámpa, de nekünk tilos volt, ezért abból az irányból zöld lehetett, meg nem is egyedül akart áthajtani a kereszteződésen - idézte fel a gyalogos elgázolását a hahóti autós.

- Zöldet mutatott nekünk a lámpa, de ennél többet nem akarok mondani, nagyon megviselt a baleset - felelte érdeklődésünkre a kamion vezetője, egy középkorú férfi. Szavait megerősítette a mögötte érkező új típusú Suzuki Swift sofőrje is: -A Hunyadi utcán jöttünk, szabad jelzésünk volt.

Tíz óra volt, a belváros forgalma pillanatokon belül megbénult a baleset miatt. Két sorba torlódtak a Kossuth utcán a gépkocsik, köztük több busz is, amelyekről egy idő után már hagyták leszállni az utasokat, gyalog gyorsabban lehetett továbbjutni. A forgalom csak tizenegy órára állt helyre rendőri irányítás mellett.

A történek rekonstruálása, a helyszíni nyomok rögzítése azonban még hosszasan eltartott, délután egy óra tájt szűnt meg teljesen a terelés, és folytathatta útját a kamion is.

Tegnap még csak annyit lehetett tudni, hogy nagy valószínűséggel a tilos jelzés ellenére lépett az úttestre a 71 éves gyalogos nő. Egy kamion alá került, a két első kerék közé zuhant, teste beakadt a kormányösszekötő rúdba, úgy vonszolta a jár-mű a Göcseji út felé mintegy húsz méteren át, míg meg nem állt.

A szerencsétlen nőt az egerszegi tűzoltók segítségével szabadították ki: speciális légpárnával emelték fel a monstrumot, hogy az kiérkező mentők hozzáférhessenek, elláthassák. Ők az út mellett igyekeztek újraéleszteni, de félórás küzdelmük hiábavalónak bizonyult. Mindezt a délelőtti forgalom miatt kíváncsi tekintetek kereszttüzében, amit végül a tűzoltók plédekből húzott spanyolfallal igyekeztek kizárni.

Tegnap délután megnéztük a Hunyadi utcai zebrát. Nos, csoda, hogy nem történik ott gyakrabban baleset. A gyalogosoknak 17 másodpercük van az átkelésre, s utána hosszú perceket lehet várni. Mivel nagyon sokan a kórházhoz vagy a rendelőintézethez igyekeznek, ezért keresztezik a Zrínyi és a Hunyadi utcát is. A két zebránál viszont nem mindig találkozhatnak egy időben szabad jelzéssel. Mivel a gépjárműforgalom és a gyalogosok által működtetett hívógomb befolyásolja a zöldet, ezért a két zebrát szerencsétlen esetben négy-öt perc alatt tudhatják magunk mögött, miközben az autóáradat többször is szabad jelzést kap mindkét irányba. Nos, ezt nehéz kivárni. Sokan nem is teszik meg: ha végre zöldet mutat a lámpa az egyik átkelőnél, akkor már átmennek a másiknál is, akkor is, ha ott még tilos, s talán észre sem veszik...

Tegnap legalábbis gyakran így volt, ami az mutatja, érdemes lenne a jelzőlámpák áthangolását megfontolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!