Hírek

2008.06.25. 02:29

Ezer kalanddal vár rád a nyár!

Megyei körkép - A nyár előrehaladtával bizonyára egyre több szülő teszi fel a kérdést: mivel foglalja le gyermekét a szünidőben. Érvek, ellenérvek ütköznek, hisz fontos szempont, hogy a lurkó jól érezze magát, ugyanakkor biztonságban is legyen, s ha lehet, ne ússzon el a családi költségvetés sem a nyári programokon.

Zalai Hírlap

Sokan épp ez utóbbi megfontolásból - bízván gyermekükben, vagy mert más megoldást nem találnak - , kulcsot adnak az utód kezébe, mások a nagyszülők felé veszik az irányt. Ám a szünidőbe, persze, ha a pénztárca is engedi, minimum egy tábor biztosan belefér. Egerszegen és környékén 10-15 ezer forinttól már lehetőség nyílik egy ötnapos napközis táborba beiratkozni, legyen szó akár lovas, akár kézművesfoglakozásról. Választékban pedig nincs hiány, így az 1700 egerszegi óvodás, az 5700 általános iskolás s a 7250 középiskolás mindegyike megtalálhatja a neki leginkább tetsző elfoglaltságot. 15 önkormányzati intézmény például közel 50 lehetőséget kínál mintegy 1400 gyermek és ifjú számára. Ezek keretein belül a vízitől a nyelvin át a jazzbalettosig a lehetőségek szinte kimeríthetetlen tárháza várja az érdeklődőket a megyeszékhelyen, s itteni szervezésben ugyan, de az ország számos más pontján is.

Az Apáczai ÁMK-ban nyolc héten át tartanak napközis tábort az alsó tagozatosok számára, akik a nyár első felében izgalmas szakmai programokon is részt vehetnek.

- Napközis táborunkban már az első héten közel száz gyereket fogadtunk, s nagy siker volt a múlt heti sárkánykutatás is. A napokban tizenketten a titkosügynökösködés rejtelmeivel ismerkednek, hisz tevékenységünknek egy kitalált, rejtélyes történet ad keretet. Készítünk álruhát, lőgyakorlaton veszünk részt, s ehető növényeket gyűjtünk, amelyekből ételt is készítünk magunknak - fogalmaz Vas Éva drámapedagógus, az intézmény kulturális menedzsere.

A táborozás adta élményeket a kisiskolásokon túl a nagyobbak is átélhetik, hiszen az intézmények gondolnak a középiskolásokra is: régészeti, sport, vízi, geológus és vándortábort szerveznek számukra a megyeszékhely mellett Szombathelyen, Aggteleken, a Balatonnál, valamint a Rábánál.

Hétévestől egészen tizennyoc éves korig biztosít lehetőséget a gébárti gyermek - és ifjúsági komplex népművészeti tábor is a Kézművesek Házában. Mint Pózvai Andrea szakmai ügyintézőtől megtudtuk, idén negyven fővel indult az ötnapos tábor, amin elősorban megyeszékhelyiek és a környező településekről érkezők vesznek részt, ám néhányan az ország távolabbi részéről is érkeztek, s a nagyszülőknél töltött vakációt színesítik az itt nyújtott programokkal.

- Igyekszünk minél sokszínűbbé tenni ezt az öt napot, így a batikolás mellett gyöngyöt fűzünk, nemezelünk, gyékényből, csuhéból játékot készítünk, sőt korongozásra is lehetőség nyílik, szakértő oktatók vezetésével.

A falumúzeumba hat héten át hat kurzusra invitálják a 7-10 éves gyerekeket, akik a természet s az állatok közelsége nyújotta idilli környezetben ismerkedhetnek a szalmafonás, agyagozás s a népzene rejtelmeivel, eső esetén pedig az olajipari múzeum nyújt menedéket a kurzusonként körülbelül huszonöt gyermek számára.

- A programba egy-egy túranapot is beiktatunk, amikor elzarándokolunk a 400 éves gesztenyefához, s megmutatjuk a gyerekeknek a Göcseji Múzeumot is - tudjuk meg Molnárné Raposa Irina PR osztályvezetőtől.

Abban egyébként minden általunk megkérdezett szervező egyetért, hogy a táborokra igenis van kereslet, s az, hogy egy-egy tervezett programot nem tudtak beindítani, elsősorban nem az érdeklődés s a pénz hiányának, sokkal inkább a bőség zavarának tudható be.

A keszthelyi önkormányzat 600 ezer forinttal támogatja a helyi általános iskolák napközis táborát - tudtuk meg Beke Lászlótól, a polgármesteri hivatal művelődési és oktatási referensétől. A tábort az idén is a Balaton-parti vízitelepen rendezik meg, ezúttal az Egry József általános iskola vállalta a lebonyolítás feladatait.

- Augusztus közepéig várják a gyerekeket különféle foglalkozásokkal. Ahogy a korábbi években, most is 30-40 fős gyerekcsoport gyűlt össze a nyárra - így Beke László.

A keszthelyi gyermekjóléti és családsegítő szolgálat ilyenkor leginkább a hátrányos helyzetű gyerekek tartalmas kikapcsolódását segíti.

- Gyerekcsoportunk tagjaival több egész napos kirándulást is tervezünk: lesz strandolás, kerékpártúra, sümegi várlátogatás is - mondta Varga András, a szolgálat szakmai vezetője, hozzátéve: a hátrányos helyzetű gyerekeknek 30 munkanapon át szociális étkeztetést is biztosítanak. A programok megvalósulása azonban az elnyerhető anyagi támogatásoktól is függ.

A Georgikon Majormúzeum kézművestábora a múlt héten nyílt meg az érdeklődők előtt. A Majorbéli Kalákát - négy-öt éve rendezik meg, délelőtt kézműves játékokkal, délután múzeumi foglalkozásokkal várják az apróságokat.

- Több táborba is elmegyek a nyáron - meséli a harmadikas Dencs Domonkos, aki a tegnapi agyagos foglalkozás lelkes résztvevője volt. - Tavalyelőtt is eljöttem, de akkor csak lányok voltak, ám apa azt mondta, érdemes lenne idén is eljönni, hátha most lesznek fiúk is - vázolta a helyzetet a Csány-Szendrey ÁMK kisdiákja.

- Az anyukám mondta, meg kellene nézni ezt a kézműves tábort - így a szintén harmadikas Nemes Ferenc, aki mint mondja, szívesen kipróbálta s élvezi is az agyagozást. - A múlt héten voltunk angol nyelvi táborban, az is nagyon jó volt, mert a tanulás mellett sokat játszottunk - tette hozzá.

- Négy turnusban érkeznek a gyerekek, 15 fős csoportokban s 5 napot töltenek nálunk. Az utolsó csoportokat két hét múlva indítjuk - mondta dr. Szabóné Lázár Ibolya, a múzeum igazgatónője. - A tábor célja, hogy a gyerekekhez közelebb hozzuk a múzeumok világát, és tartalmas kikapcsolódást biztosítsunk nekik.

A megyei gyermek és ifjúsági közalapítvány balatongyöröki tábora is várja a táborozókat.

- Sikerült felújítanunk a szabadtéri színpadot, a nagyterem közelébe vizesblokkot és öltözőt alakítottunk ki - mondta Kovács Krisztina, táborvezető.

Dél-Zalában is számos tábor várja a gyerekeket. A Kanizsai Dorottya Kórház gyermekosztályának szervezésében augusztus elején életmódtábort rendeznek. A táborban túlsúlyos, illetve krónikus betegségekben szenvedő gyerekek számára közvetítenek az egészséges életmóddal és a betegségük kezelésével kapcsolatos információkat, természetesen játékos formában.

Nagykanizsa önkormányzata a balatonmáriafürdői s a Csónakázó-tó közelében lévő zöldtábor lebonyolításában érdekelt.

Sebestyén Nikoletta, a polgármesteri hivatal művelődési és sportosztályának ifjúsági referense elmondta, 8 turnusban összesen több, mint félezer gyermeket várnak.

Újudvaron július 13-tól 25-ig tart a plébánia által szervezett ifjúsági tábor, tudtuk meg Szűcs Imre plébánostól. Az alsósok, felsősök, középiskolások és egyetemisták számára meghirdetett táborban kézműves foglalkozásokkal, játékos sportvetélkedőkkel, továbbá értékes előadásokkal várják a gyerekeket.

Letenyén, a Fáklya Művelődési Házban jelenleg is zajlik egy színjátszó-dráma tábor, amit jövő hétfőtől a Játszótárs gyermektábor vált.

A nagykanizsai Honvéd Kaszinó Szkes Dance Tánccsoport e héten balett-tábort tart, a csoport szokásos edzőtábora augusztusban lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!