Hírek

2008.06.28. 02:29

Elvárható minimális szint

Zalaegerszeg (ag) - A megyei bíróság szerint alkotmányellenes a közgyógyellátási gyógyszerkeret megállapításának szabályozása és a szakhatósági állásfoglalás formáját előíró kormányrendelet tavaly hatályban volt melléklete, ezért megsemmisítésüket kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál.

MTI

Az eset, melynek kapcsán a bíróság erre a következtetésre jutott egy kanizsai rokkantnyugdíjas férfi kerestén alapul. Ő azért perelte be a regionális közigazgatási hivatal szociális és gyámhivatalát, mert a havi gyógyszerköltségénél jóval alacsonyabb összegben állapították meg közgyógyellátási keretösszegét. A megyei bíróság a per tárgyalását felfüggesztve a taláros testülethez fordult, indítványozva, hogy az állapítsa meg: alkotmányellenes a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény több, az egyéni havi gyógyszerkeretet maximalizáló előírása A havi 27.130 forint nyugdíjat kapó férfinak elsőfokon egy évre állapították meg a közgyógyellátási jogosultságot, az egészségbiztosítási pénztár szakhatósági állásfoglalása alapján a havi gyógyszerkeretét 6000, évi eseti keretét is 6000 forintban határozva meg. A férfi fellebbezett, de a másodfokon helybenhagyták a határozatot, hivatkozva rá, hogy az eljáró szociális hatóság nem jogosult a szakhatósági állásfoglalás felülbírálására. A rokkantnyugdíjas havonta több mint 15 ezer forintot költ gyógyszerekre, ezért legalább havi 12 ezer forint havi egyéni gyógyszerkeretet igényelt bírósági keresetében. A megyei bíróság kifejtette, hogy a jelen szabályozás szerint, ha a törvényi gyógyszerkeretnél a gyógyszerköltsége jelentősen magasabb, a közgyógyellátottak nagy részének vagy a megélhetése kerül veszélybe vagy nem tudja megvenni gyógyszereit. A bíróság megfogalmazta, hogy egy minimális, szükséges ellátási szint az alkotmány alapján megkövetelhető. A bíróság azért is kérte az alkotmányellenesség megállapítását, mert a szakhatósági állásfoglalásra rendszeresített blanketta semmi indokolást nem tartalmaz a szakhatóság által megállapított rendszeres gyógyító ellátások költségére vonatkozóan. Ez pedig szakhatósági önkényhez vezethet, és ellentétes a közigazgatási eljárásról szóló törvény által előírt szakhatósági indoklási kötelezettséggel.

Érdeklődésünkre dr. Tőke Alajos, a szociális és gyámhivatal területi hivatalvezetője közölte, döntésük megfelelt az érvényes jogszabálynak. Jelenleg az eljárásban gyakorlatilag nincs módjuk mérlegelésre, érdemi döntésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!