Hírek

2008.06.27. 02:28

Élményt adó tanári munka

Keszthely (há) - Több mint egy évtizedes gyakorlati tapasztalat, s arra felépített 25 esztendő szaktanári munkája van azon kitüntetés mögött, ami Bognár Mihályné pályáját fémjelzi. A pedagógus a környezetvédelmi tárcától kapott elismerést.

Horányi Árpád

Az Asbóth Sándor Szakközépiskola Nagyváthy tagintézményében a megyében elsőként jelent meg tantárgyként a környezetvédelem, majd technikusi szinten a képzési irányok közé is bekerült a szak, Bognár Mihályné kezdeményező munkájának köszönhetően. Volt tanítványainak jelentős részével ma is megvannak a szakmai kapcsolatai, első sorban a civil szféra révén: a tanárnő aktív tagja a Keszthelyi Környezetvédő Egyesületnek, mely számos társközösséggel szorosan együttműködik. Ezekben a civil szervezetekben ott vannak a fiatalok, akik az elismert tanárnőtől tanulták, tanulják a környezet szeretetét.

A pedagógus a Környezetünkért-díjat vehette át a napokban Budapesten a Magyar Kultúra Alapítvány Házában, a környezetvédelmi világnap alkalmából rendezett ünnepségen, Szabó Imre minisztertől.

- A diákjaimat mindig úgy igyekeztem közelíteni a tudnivalókhoz, hogy azt ne tananyagnak tekintsék, hanem életszerű élményként szerezzenek benne tapasztalatokat - mondta a tanárnő. - A megtanult dolgok idővel könnyen feledésbe mennek, de az élmények megmaradnak. Igen egyszerű kémhatás méréssel lehet érzékeltetni például, hogy miért egészségesebb a víz mint a savas italok, s elegendő egy gépkocsi kipufogógáz mérési elemzését elvégezni ahhoz, hogy lássuk a közlekedés környezetre való hatását. A saját létfeltételeinkkel bánunk, amikor ezekre az elemekre valamilyen befolyással vagyunk.

A tanárnő diákjai mindig ott vannak a környezetvédelem jeles napjain.

- Az autómentes nap rendezésének immár nagyobb hagyományai vannak Keszthelyen, évente szerveznek takarítási napot, ezeken mindig részt veszünk, ott vannak a diákok a környezetvédelemért tevékenykedő civil szervezetek programjain is - utalt az iskolán kívüli munkára a tanárnő. - Ezeken a rendezvényeken gyakran zajlanak vetélkedők, a felkészültségüket a diákok szívesen teszik ilyen alkalmakkor is próbára, aminek az eredménye ugyancsak az ismeretek gyarapítása, illetve sikerélményekhez való jutás.

A tanulmányi munkát és a külső kapcsolatokat egyaránt a kölcsönösség mentén építette Bognár Mihályné.

- Csak az olyan munkának van értelme, amiből mindenkinek haszna van, ez hívja fel a figyelmet az értékekre. A pedagógiában én arra helyezem a hangsúlyt, hogy a diák ne az érdemjegyért tanuljon, hanem a tudással elérthető haszonért. A civil szervezetekkel is olyan együttműködésben dolgozunk, ami az adott közösségeknek segítséget jelent, a diákoknak pedig gyakorlati tapasztalatot nyújt. Így dolgozunk együtt a keszthelyi környezetvédőkkel, a Fehér Holló Egyesülettel, a gyenesdiási természetbarátokkal - fogalmazott a kitüntetett pedagógus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!