Hírek

2008.06.26. 02:29

Csigafeldolgozás és szendvicsemberkedés

Zalaegerszeg, Nagykanizsa - A tanév befejeztével a diákok megrohamozzák az iskolaszövetkezeteket, hogy előnyös munkához jussanak. Sokan keresgélnek állás után az interneten is.

Zalai Hírlap

Sokan a nyári szórakozásukat fedezik keresetükből, de egyre több diák dolgozik azért, hogy szeptemberben a tanévet ne üres zsebbel kezdje.

A fiatalok, legalábbis a többségük, kevéssé találják vonzónak a kétkezi, fizikai erőkifejtéssel járó munkát, s nem kívánnak nagyobb felelősséget sem vállalni - sorolja tapasztalatait Kovács Adrienn, a megyeszékhelyi Pannon Work kirendeltségvezetője.

No persze az is igaz, hogy az érdeklődők számára valóságos kínálati döming áll rendelkezésre a munkaerőpiacon. Ehhez persze hozzájárul, hogy egyre több cég kezd rájönni: diákmunkával nemcsak az adminisztrációs tehertől szabadulhatnak meg (az iskolaszövetkezetek általában elvégzik a bérszámfejtést), hanem olcsóbban is kijöhetnek (előfordul, hogy a felnőtt munkaerő kétszer annyiba kerül a cégnek, mint a diák).

Mint megtudjuk: a minimálbérhez igazodva a legalacsonyabb órabér 397 forint, de ez akár 450-500 forintig is felkúszhat; igaz, hostessmunkáért még többet zsebre tehetnek a fiatalok. De ami a lényeg: ha a 15. életévét betöltött diák egy hónapban nem keres többet a minimálbér összegénél, akkor nem vonnak le tőle semmilyen járulékot - így fordulhat elő, hogy ugyanazt a munkát végző felnőtt kevesebbet visz haza a hónap végén, mint ifjú társa.

- A diákmunka egész évben népszerű, az iskolaév befejezése után azonban az ötszörösére ugrik a forgalom - hangoztatja Kovács Adrienn, hozzátéve: a főszezon a július közepe és július vége közötti időszak, míg augusztus 20-a után már vadászniuk kell a dolgozni vágyó fiatalokra.

Árufeltöltés, iktatás, borítékolás, csomagolás, csigafeldolgozás, forgalomszámlálás, pénztárosi munkakör betöltése, medence- és csúszdaőri feladatok ellátása - többek között ezekből választhatnak a diákok, a legtöbben azonban hostessnek és adminisztratív munkakörre jelentkeznek.

- A legtöbb helyen elégedettek a tanulókkal; előfordul, hogy a munkáltató az előző szezonban bevált fiatalokat hívja vissza, sőt, olyanra is akad példa, amikor a diák az iskola befejezése után munkába áll a vállalatnál - folytatja a kirendeltségvezető.

Sebestyén Csaba júliusban Írországba utazik, hogy megkezdje felsőfokú tanulmányait, ám addig sem tétlenkedik: a zalaegerszegi aquacity úszómestereként tesz szert egy kis mellékesre - a víziparkban beszélgettünk vele.

- Talán elvetemült vagyok, de a tavalyi nyarat is végigdolgoztam - hangoztatja a fiatalember, aki már harmadik éve gondoskodik saját zsebpénzről. - Akkor két hónap alatt 200 ezer forintot kerestem, ebből vásároltam a számítógépemet. Jól érzem magamat a strandon, így elmondhatom: a kellemes találkozik a hasznossal.

Kétnapos váltásban napi 10-11 órát dolgozik az aquaparkban a megyeszékhelyi Varga Kitti is, aki szeptemberben harmadik évét kezdi meg a veszprémi egyetem turizmus szakán. Ő sem újonc a munkavállalás terén, de - mint mondja - minden évben szentel néhány napot az aktív kikapcsolódásra. Idén Horvátországban szeretné kipihenni a tanév fáradalmait, s minden bizonnyal napi 4 ezer forintos keresete is hozzájárul a gondtalan nyaraláshoz.

Az internet segítségével akár több ezer állásajánlatot böngészhetnek a nyári munkát kereső diákok. A kínálat változatos, a havi több százezer forinttal kecsegtető, nem is titkoltan erotikus feladatoktól a jóval kevesebb keresettel járó, ám a bulizást a munka részének tekintő pénzügyi tanácsadói posztig szinte minden fellelhető. A legtöbb pénzt persze az erotikus munkát kínálók ajánlják: külföldön és belföldön egyaránt várják a csinos fiatal diákok (a legtöbb hirdetésben a lányok) jelentkezését, havonta félmillió forint megszerzését lebegtetve előttük. Betanított masszőröket is keresnek hasonló fizetéssel - s ez még vonzónak is hangzik, ám egy-egy mondatból azért kiderül, hogy ezeknél is erotikus a masszázs, amit végezni kellene. De topless-solárium is várja a diákokat, hangsúlyozva: meztelenkedni szerető fiatalok jelentkezését várják.

Amelyik diáknak kedve van hozzá, akár lakberendezési tárgy is készülhet a teste alapján: egy cég szoborkészítéshez vár modelleket. A bér átlagember szemével nézve félelmetes: napi 50 ezer forint - ám hogy pontosan mit is kell teljesíteni, hány órát kell állni mozdulatlanul, azt nem tudni.

- Sajnos sok átveréssel találkoztam, mikor tavaly nyári szünetben a neten kerestem magamnak munkát - emlékezett vissza Kiss Gábor. -A hirdetések fele sem volt igaz, vagy pedig alaposan eltért a valóságtól. Sokan becsapják a diákokat, azt hiszik, bármit megengedhetnek maguknak. Rájöttem én is: érdemes inkább a diákmunka-közvetítéssel foglalkozó szervezetekhez fordulni.

Pedig a neten elérhetők között számos hihető , elfogadható ajánlat is szerepel. Megbízható egyetemisták számára például alkuszi tevékenységet kínálnak, de megjelenik a hirdetések között a szokványosnak mondható szórólapterjesztés, valaminta szendvicsemberkedés is. Mindez persze jóval kisebb bérért: ezeknél már csak havi 100 ezer forint körüli összegeket emlegetnek a hirdető cégek. Igaz, egy nemzetközi pénzügyi társaság, talán hogy megemelje az ajánlatának vonzerejét, kiemelte: a gokart, a bowling és a bulizás náluk része a munkának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!