Hírek

2008.06.04. 02:28

A munka finisében?

Zalaegerszeg - Miért késik és mikor fejeződik be végre a Zalalövő-Boba vasúti beruházás? - ezzel a címmel intézett kérdést dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő Szabó Pál szakminiszterhez hétfőn a parlamentben.

Horváth A. Attila

Dr. Gyimesi Endre zalaegerszegi polgármester kérdésében kitért a Malom utcai közúti híd átadásának időpontjára is. Mint mondta, a közelmúltban megdöbbenéssel értesült arról, hogy a kivitelező levonult a munkaterületről.

- Tudomásom szerint a szakhatóságok utólagos többletigényei és a költségnövekedés finanszírozása körüli vita, továbbá a MÁV és a NIF Zrt. közötti koordinációs hiányosságok miatt történt mindez. A csúszás minden érintettnek jelentős kárt okoz, s még a nemzetközi finanszírozási forrás is veszélybe kerül. Külön kálvária, hogy a beruházás érinti a Zalaegerszeg északi és déli részét összekötő Malom utcai hidat is, melynek átadását a város lakossága türelmetlenül várja. Eddig április végi átadásról tudtunk, de most már június eleje van - hangsúlyozta dr. Gyimesi Endre, majd arról érdeklődött, mikor várható kormánydöntés a hiányzó összeg biztosításáról, nem veszélyezteti-e a beruházás megvalósítását e jelentős csúszás, s mikor fejeződik be a teljes projekt.

Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter válaszában kifejtette: jelenleg négy építési szerződés végrehajtása zajlik, egy projekt közbeszerzési eljárása pedig rövidesen elindul. Mint mondta, a MÁV és a NIF közötti feladatátvétel a kivitelezés előrehaladását nem érintette, tehát nem adminisztrációs gondokról van szó.

- A Zalaegerszeget elkerülő új vonalszakaszon egy középnyomású gázvezeték kiváltása valóban hátráltatta a vágányépítés földmunkáinak megkezdését. A pótmunkák pénzügyi fedezetét 2007 decemberében kormányhatározattal biztosítottuk. Ám időközben további, előre nem látott pótmunkák is szükségessé váltak, itt a szakhatósági eljárások folyamatban vannak, a költségek biztosításáról szóló kormánydöntés csak ezek zárultával születhet meg.

A miniszter ezzel együtt hangsúlyozta: a Bagod-Zalaegerszeg deltavágány építése 2008 őszén befejeződik, a forgalomba helyezés 2009 tavaszán megtörténhet. A vállalkozóval egyeztetett új ütemterv értelmében a Malom utcai híd forgalomba helyezése pedig ez év augusztusában várható.
Az 5. számú európai közlekedési folyosó (a Velence-Moszkva korridor) kiépítésének zalaegerszegi munkálataihoz a város félmilliárd forinttal járult hozzá. 2003 októberében Csillag István gazdasági miniszter 2006 végére ígérte a Zalalövő- Boba villamosított vasútvonal építésének befejezését. Ez az időpont többször kitolódott, a vasúti beruházások folytatása ráadásul 2007. július elsejével a MÁV Zrt.-től a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.-hez került át. Szabó Pál miniszter most azt ígérte: a csúszások nem befolyásolják a teljes vonalszakasz 2010. június végi műszaki üzembe helyezését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!