Hírek

2008.05.21. 02:27

Zalai látogatások a Loire régióban

Zalaegerszeg - Országos szinten is példaértékű az az együttműködés, ami három Balaton-parti megye s a francia Pays de la Loire régió között köttetett még 12 évvel ezelőtt.

Varga Lívia

A gazdasági kapcsolatok fejlesztésére, oktatásra, szakképzésre, kultúrára, turizmusra és környezetvédelemre, valamint borászatra, mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra koncentrál az a Magyarországon egyedülálló, s állami szinten is példaértékűnek tartott megállapodás, melyet még tizenkét éve három Balaton-parti megye - Veszprém, Somogy és Zala - s a francia Pays de la Loire régió kötött egymással.

- Az együttműködési szerződés 1996-os aláírását követő két évben szinte kéthavi rendszerességgel szerveztünk szakmai tanulmányutakat. Ekkorra datálható például a balatoni és Loire-vidéki megyei kereskedelmi és iparkamarák közötti együttműködés elindulása, s a partneriskolai kapcsolatok kialakítása, aminek keretében több mint húsz balatoni iskola - többek közt a nagykanizsai Thúry és a keszthelyi VSZK - tanárainak és diákjainak is lehetősége nyílt franciaországi tanulmányutakat tenni - tudjuk meg a Balaton / Loire-vidék Együttműködés Koordinációs Irodája vezetőjétől, Böröcz Évától, aki idestova tíz éve szervezi a régiók közötti kapcsolatot, s úgy látja: pár év stagnálás után 2006-tól új lendületet vett az együttműködés.

A tizenegy esztendeje Siófokon nyitott iroda költségvetéséhez kezdetben a francia fél kilencven, míg a magyar tíz százalékkal járult hozzá, jelenleg pedig fele-fele arányban osztoznak a költségeken, amit hazai részről a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht. áll.

- Az együttműködés egyik legfontosabb programja - folytatja Böröcz Éva - a DEst en Ouest, azaz Keletről Nyugatra elnevezésű kezdeményezés volt, melynek köszönhetően az elmúlt tíz évben több mint száz - köztük sok zalai - végzős és friss diplomás fiatal számára adatott meg a lehetőség, hogy a Loire-vidéki Regionális Tanács által fizetett ösztöndíj segítségével egy évet Franciaországban töltsön, s fél év főiskolai, egyetemi képzést követően hat hónapra Loire-vidéki vállalatoknál helyezkedjen el.

Mivel az együttműködés az idegenforgalom területére is kiterjed, 1996-tól a Loire régió anyagi támogatása révén faluturisztikai képzések is indultak: a Loire-vidéki faluturisztikai képzési bizottság (COFRAT) egyrészt a falusi turizmusban érintettek számára adta át gazdag tapasztalatrendszerét, másrészt pedig magyarországi oktatókat képzett, akik, miután elsajátították a COFRAT képzési módszerét, tanfolyamokat szerveztek országszerte.

- Az együttműködés életében fontos állomás volt továbbá a 2001-es év, amikor is a Magyar Kultúra Éve kapcsán a francia partnerrégióban közel hat hónapig szinte minden hazánkról szólt, s a több mint hatvan magyar vonatkozású zenés, táncos, gasztronómiai, irodalmi, képzőművészeti rendezvénynek köszönhetően közvetlenül több ezer, míg közvetve több tízezer loire-i lakoshoz jutott el kultúránk.

Böröcz Éva elmondta, az együttműködés részeként még 1998-ban Keszthelyen létrehozott Balaton Régió Európai Információs Pont léte finanszírozási problémák miatt veszélybe került, ugyanis korábban a három megye által is fenntartott irodát ma már csak Keszthely város és Zala megye támogatja, pedig a Nagy Anita vezette információs pont működéséhez több fontos, a francia régióval közös projekt is fűződik. A Loire régió külföldi, német és olasz partnerrégióival szövetkezve ők dolgozták ki többek közt az Európa Modul oktatási programcsomag hazai részeit. Az Európai Unió történetét, intézményrendszerét, működését taglaló tananyag oktatását 2003-tól mintegy húsz hazai középiskola kezdte meg.

A 2008-as programokról szólva Böröcz Éva elmondta: a nemrégiben Mayenne megyében megrendezett Európa Fesztiválra is az együttműködés révén jutottak ki a hazai résztvevők, s a partnerek szorgalmazzák a különféle EU-s projektekben való közös részvételt is, főként ifjúsági, gazdasági és a nemzetközi szolidaritás témaköreiben.

További fotókért kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik