Hírek

2008.05.20. 02:28

Múzeum az úton

Lenti - Első alkalommal járnak Magyarországon azok a veterántraktor-tulajdonosok, akikkel e napokban a megye útjain találkozhat a figyelmes közlekedő. A különleges oldtimerek egy ausztriai traktormúzeum, illetve az ahhoz kapcsolódó baráti kör tulajdonát képezik.

Gyuricza Ferenc

Hangos motorzúgás verte fel tegnap reggel a lenti-hegyi Hubertus panzió környékét, húsz traktor egyidejű elindítása valóban nagy lármával járt. Az ütemes pöfékelés mellett sokkal érdekesebb volt a látvány, ugyanis különböző színű, ám formára hasonló járgányok sorakoztak fel.

- Az ausztriai Stainz városából jöttünk, egy ottani traktormúzeumnak vagyok a vezetője - magyarázta Paul Wiener, a húszfős társaság vezetője. - Ennek a múzeumnak 78 traktorból álló kollekciója van, de a baráti körhöz tartozók is rendelkeznek járművekkel, összesen 120 traktorunk van. 

Paul Weiner hozzátette, mindannyian a régi járművek szerelmesei, ez fűzi őket össze. Immár 15 éve, hogy évente egy nagyobb túrára vállalkoznak, jártak már Horvátországban, Szlovéniában és Svájcban is, ám Magyarországot most először keresték fel szervezett formában. A harmincfős klubból húszan vágtak neki a hosszú útnak. A traktorokkal konvojban utaznak, esetenként napi tíz-tizenkét órán keresztül. Mivel az átlagos sebességük mindössze 11 kilométer/óra, ezért szépen, lassan haladnak előre. Külön útvonalengedélyt kérniük nem kell, ám a biztonságmiatt az első és a hátsó jár-mű figyelemfelhívó jelzéseket visel. Több alkalommal is megállították már őket a rendőrök, de eddig mindenhol segítőkészek voltak velük.- Először Zala megyén haladunk keresztül, majd körbejárjuk a Balatont - folytatta a baráti kör vezetője. - Egyhetesre terveztük az utat, de lesz közben egy buszos kirándulásunk is. A traktorokkal körülbelül 650-700 kilométert teszünk meg.

A stainzi traktormúzeumból származó járművek közös vonása, hogy a hatvan évet mindegyik túlhaladta már. A legtöbb osztrák, konkrétan Steyr márkájú, de akad köztük svájci is. Mindegyiket úgy alakították át a tulajdonosok, hogy alkalmas legyen egy hosszabb túrára, így eső esetén ponyvát tudnak a sofőrök a fejük fölé húzni, illetve speciális tárolódobozokkal látták el őket. A konvojt vezető traktor - ezen ül Paul Wiener - dupla üléssel rendelkezik, tehát a sofőr mögött egy utasnak is jut hely. A járműveken látszik a tulajdonosok féltő gondossága, legtöbbjük krómozott felületekkel is rendelkezik, vonzzák a laikus nézelődő tekintetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!