Hírek

2008.05.20. 02:29

Intim Pista azt írta

Zalaegerszeg - Nyilván sokaknak ismerős a vicc: Igaz, hogy Moszkvában Mercedeseket osztogatnak? Igaz, csak nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Mercedeseket, hanem Moszkvicsokat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak... Félrehallás, csúsztatás, pletyka: akad, akinek lételeme ez utóbbi, más áldozatává válhat. De, hogyan is viszonyulunk hozzá?

Péter Gyöngyi

Ha valaki nem beszél magáról, biztos lehet benne, hogy a környezetében lesznek olyanok, akik kitalálják, megvitatják, hogyan is él. Nem kell hozzá sok, mindössze egy kis kíváncsiság, némi fantázia és összeáll a kép. Az sem baj, ha semmi köze sincs a valósághoz, megalkotói azért tényként adják tovább, mire jutottak. Civilek életét is megkeserítheti egy-egy pletyka, nem szólva azokról, akik rivaldafényben élnek.

Halász Gábor neve hallatán manapság inkább - legalábbis itt Zala megyében - Kiskutason, polgármesterként végzett tevékenysége jut az emberek eszébe. Nem szerepel már minden nap a televízióban, nem találkozunk fotóival, távol került a Barátok közt sorozatától, a szappanopera Hoffer Misijétől. Annak idején persze sokan megállították az utcán.

- Lépten-nyomon megszólítottak, és döbbenetes témákkal hozakodtak elő. Olyannyira nem volt valóságalapjuk, hogy csak nevettem rajtuk. A keringő pletykák 90 százaléka egyáltalán nem volt igaz, és a többinek is csak épphogy köze volt a realitáshoz - említette.

Gábor címlapra is került egy alaposan elferdített történettel. Megismerkedett ugyanis egy francia hölggyel, akivel baráti kapcsolatba került. Rendszeresen látogatta és levelezett vele. Mivel nem beszéli a nyelvet, segítséget kért, ám egy alkalommal a fordító lány barátnőjének kezébe kerültek a neki szánt gondolatok, az illető pedig úgy döntött, jó kis sztorit kerekít belőle. Az adott levélben arról írt a francia hölgy, hogy babát vár, és mire Gábor legközelebb kiutazik hozzájuk, már láthatja az apróságot. Mindez persze úgy látott napvilágot, hogy Gábornak van egy gyermeke Franciaországban, és ahhoz ugyan volt esze, hogy összehozza , de arra már nem hajlandó, hogy felnevelje... Elindult a lavina, számos médiumtól megkeresték, a nyilatkozatok alól pedig nem nagyon tudott kibújni, hiszen televíziós szereplőként voltak bizonyos kötelezettségei is. Akkori barátnője majdnem elhagyta, és már-már családja is hajlott rá, hogy elhiggye, amit összehordtak róla. Három-négy hét után végül lecsengett a dolog.

- Mostani eszemmel nem reagálnék semmit egy ilyen esetben. Őszintén örülök, hogy kikeveredtem a bulvárvilágból. Ha bármivel kapcsolatban megkérdeztek és elmondtam az igazat, az nem tetszett nekik, mert egyszerű volt. Az igazság mindig egyszerű és nincs hírértéke - fogalmazott Gábor. - A magánéletem őrzöm, vannak tabuk, elképzelhetetlen számomra például, hogy intim családi dolgokól beszéljek.

Hozzátette, nem mindenki gondolkodik így. Manapság sokan szerepelnek újságban, tévében anélkül, hogy bármiféle produktum lenne mögöttük. És persze vannak, színészek, közszereplők, akik pánikba esnek, ha nem tűnnek fel időről időre a különféle médiumokban. Igaz, néha végig sem tudják gondolni, később milyen következményekkel járhat rájuk, családjukra nézve az intim információ szolgáltatás.

A bulvár egyébként nem csak az utóbbi idők találmánya , Intim Pista - e néven számoltak be a lapok társasági rovataiban az írók, filmcsillagok, színészek, sportolók magánéletéről - létezett a világháború előtt is, említette Matyovszky Márta, zalaegerszegi klinikai pszichológus, pedagógiai szakpszichológus, akit a pletykáról kérdeztünk.

- Tömegkommunikáció híján azonban akkoriban nem mindenki fért hozzá ezekhez a hírekhez, így nem voltak ennyire mindennaposak, mindenki életét átszövők - folytatta a szakember. - Ezekről az információkról persze tudhatjuk, hogy feltupírozzák őket, egy témáról ezer bőrt lehúznak. A lényeg, hogy mindig valamilyen intimitást akarnak közvetíteni azok felé, akik ezt érdekesnek tartják.

- A bulvár népszerűsége mivel magyarázható?

- Van benne káröröm, voyeurség, hiszen kicsit, mintha a kulisszák mögé láthatnánk. Pótkielégilüést ad. Az olvasó, a néző azonosulhat a szereplőivel. Azt látja, hogy annak, akinek sok pénze van, aki rivaldafényben él, karriert csinált, pontosan ugyanolyan problémái vannak, mint neki. Ő sem boldogabb, őt is unja valaki, őt is elhagyták, ő sem tudja megfelelő módon nevelni a gyerekét. Tehát annak is van gyengéje, akiről - hogy értékesebbé tegye áruját - ugyancsak a média szeretné elhitetni, hogy fantasztikus és emberfeletti.

A pletyka közel egyidős lehet az emberiséggel. Nem véletlen persze, hogy a szóbeliség olyan nagy erővel bír, hiszen a beszéd mintegy 30 ezer éves múltra tekint vissza szemben az 5-6 ezer éves írásbeliséggel, hogy a hangok rögzítéséről ne is beszéljünk.

- Mindenki pletykál?

- Úgy vélem, autonóm személyek nem teszik, nem is érdekli őket, bizonyos emberek számára rangon aluli. A többséget azonban izgatja a pletyka, mivel szeretnek bennfentesek lenni, szeretik azt hinni, hogy uralnak adott helyzeteket, mert az megemeli személyes presztízsüket, rangjukat. Egyes státusok kifejezetten alkalmasak erre. Egy titkárnő például privilegizált szerepkört tölt be, kulcsfigura lehet, hiszen mindent tud oda-vissza, kapcsolatban van a főnökkel és az alkalmazottakkal is. Az információ pedig érték. Vannak, akik begyűjtenek minden hírt, lehetséges tudást és azt remekül hasznosítják saját érdekükben. Családon belül is működhet a mechanizmus, igaz ez nem pletyka, amikor valakinek megüzenünk valamit, megtudjuk, hogyan reagált - így manipuláljuk -, aztán annak megfelelően esetleg változtatunk az álláspontunkon.

Ment már csődbe pénzintézet is pletykának köszönhetően, és színésznőt is tettek tönkre a róla terjesztett hírek. Félelmetes, de sajnos az emberek sokkal inkább hisznek a pletykának, mint a saját szemüknek, erre nem is olyan régen végeztek kísérletet Németországban és Amerikában. Sokszor persze előny, ha tud az ember erről-arról, hiszen adott esetben nem tesz fel tapintatlan kérdéseket. A diktatúrákban pedig pletyka útján terjedhet a hír azokról a valós történésekről, melyekről hivatalosan nem vagy csak másként, mást tudhat a lakosság.

- Negatív és pozitív töltetű is lehet tehát a pletyka, igazán nagy baj akkor van, ha manipulatív célokra használják - összegzett végül Matyovszky Márta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!