Hírek

2008.05.27. 02:28

A csiga és a karcsúság receptjei

Mayenne megye, Franciaország - Tény, hogy szeretik a csigát, s camembert-t és bagettet is előszeretettel fogyasztanak, ám levest és margarint alig esznek, s a pálinkát is kortyolgatva, nem pedig húzóra isszák.

Varga Lívia

- Mikor a vacsoránál megláttuk a csipetnyi zöldségadagokat, összenéztünk és mindannyian arra gondoltunk: majd fönt csinálunk szendvicseket - mesél mosolyogva az első este élményeiről Nyakacska József, a Veszprém megyei első osztályban játszó Peremarton SC edzője, aki focistáival, somogyi sportolók és zalai művészek társaságában nemrégiben Franciaországban, a nagyszabású Mayenne-i Európa Fesztiválon járt.

Mivel a rendezvény három napja alatt a résztvevőket helybéli családoknál szállásolták el a szervezők, a fiatalok saját bőrükön tapasztalták meg, mennyire tápláló és ízletes is a francia konyha.

- Bevallom őszintén, hiába volt minden vacsora több fogásos, én rendre éhesen keltem fel az asztaltól - mondja a Gyenes Táncegyüttes egyik tagja, Vértesaljai László.

S valóban. Noha a franciáknál a főétkezésnek számító vacsora általában három-négy fogásból áll, bármilyen későn is fogyasztjuk, nem fordulhat elő, hogy gyomrunkat megterhelve álmatlan éjszakákat okoz.

- Előételként általában nyers zöldséget fogyasztanak, ám a nálunk egy személyre szánt adagot ők négy-öt részre osztják. A könnyű bemelegítést a főétel követi, ami egy kevés marha-, nyúl-, bárány-, esetleg csirkehúst vagy halat s némi zöldséget takar . Természetesen egyetlen vacsoraasztalról sem maradhatnak le harmadik fogásként a finom francia sajtok, melyekhez, csakúgy mint az elő- és főételhez, bagettet fogyasztanak. A vacsorát könnyű desszert - joghurt vagy gyümölcs - zárja - mesél a szokásokról az utazás egyik szervezője, Böröcz Éva, aki nagy ismerője a francia konyhának.

- Miután Franciaországba költöztem, jó ideig folyton éhes voltam - emlékszik vissza Packi Barbara, a Pays de la Loire régió európai együtműködéseinek felelőse. - Furcsa volt megszokni, hogy reggelire a kávé és narancslé mellé nem szalámit és kolbászt, hanem valami édeset - croissant-t, müzlit vagy lekváros kenyeret - esznek, s hogy a főétkezések között nem járnak be a spájzba s nyitogatják a hűtőt nassolnivaló után kutatva.

A magyar ízlés kissé nehezen fogadja be továbbá azt is, hogy, mivel a franciák mindennek igyekeznek megőrizni természetes ízét és zamatát, valamint vitamin- és tápanyagtartalmát, se a zöldségeket, se a húst nem párolják, illetve sütik át teljesen.

- Ha valaki Franciaországba indul, olyan alapvető szavakat és kifejezéseket, mint csirke, marha és jól átsütve , mindenképp tanuljon meg, különben könnyen pórul járhat, az étlapokon ugyanis többnyire minden csak franciául szerepel - tanácsolja nevetve Kósa Sándor, az ötvenfős csapatunkat szállító busz egyik sofőrje, aki kollégájával, Jovánczai Gáborral három napig hallevest kényszerült vacsorázni, mivel szállásuk kínálatában csak ez az egyfajta leves szerepelt. S mivel nem tudták, hogy mondják franciául: jól átsütve , a marhahúst rendre félig nyersen tálalták számukra.

A francia konyha kedvelt fűszere a petrezselyem, kakukkfű, rozmaring és fokhagyma, ám a húsokra, zöldségre keveset tesznek azokból, így az ételek ízét inkább a hozzájuk készített szószok adják.

Franciaországban az éttermek hétfőn, valamint a déltől fél háromig tartó ebédidőt követően hatig zárva vannak, ám a késői vacsorázóknak kedvezve éjfélig biztosan nyitva tartanak, s rugalmasságukat mutatja, hogy egy kávézóba például bátran be lehet vinni és az ott rendelt frissítő mellé elfogyasztani a máshol vásárolt péksüteményt, tudjuk meg a Zala Megyei Közgyűlés nemzetközi referensétől, Boczkó-Fenyvesi Saroltától.

Az Európa Fesztiválnak otthont adó Pays de la Loire régió egyébként világszerte híres, Angers-ben készített narancslikőrjéről, a Loire környékén termesztett chenin blanc szőlőfajtából nyert fehérborairól, madársalátájáról, valamint a Lavalban gyártott ízletes sajtokról.

- Az itthoni kesernyés sörökkel ellentétben a francia sokkal lágyabb és édesebb, ahogy kir elnevezésű, száraz fehérborból és feketeribizli likőrből készített aperitifjüknek is nehéz ellenállni. A francia borok pedig - az évszázados tradícióknak köszönhetően - méltán híresek világszerte - fogalmaz Sági Béla a Zalai Balaton-part Ifjúsági Zenekar tubása.

- Számomra nagyon bejött a francia konyha, bár olyan elvetemült dolgokat , mint csiga vagy articsóka, nem ettünk. Igaz, bevallom: én vártam a rákot - jelenti ki a tenorkürtön játszó Németh Katalin.

Az ínyencek valamint az egészséges életmód elkötelezett hívei számára a francia konyha tehát egészen biztosan az egyik legjobb választás, sőt, a francia nők karcsúságát elnézve a fogyókúrázóknak is bizton ajánlható, bár mindez a fesztivál ideje alatt inkább csak az amúgy is fogyni vágyó lányokat vigasztalta.

- Soha többé nem szidom anyukám főztjét - jelenti ki a hazaúton a Gyenes Táncegyüttes táncosa, Nánássy Noémi, miközben hallom: valaki a közelben épp arról fogadkozik, hogy eztán a zöldborsófőzeléket is mindig megeszi majd... 

Klikkeljen és nézze meg a Fesztivál képeit képgalériánkban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!