Hírek

2008.04.04. 02:26

Nincs, ami a térségben tarthatná a fiatalokat

Zalaszentgrót (sj) - Egyáltalán nem könnyű a helyzete, s nem rózsás a jövője a fiataloknak a zalaszentgróti kistérségben - ez derül ki abból a tanulmányból, melyet a Zalai Hazatérők Egyesülete készített.

Sámel József

A téma kapcsán a napokban beszámolót hallgattak meg a ZalA-KAR társulás polgármesterei. Parragi Péter, az egyesület alelnöke elmondta: a kistérség települései közül néhány már bekerült a pusztulási spirálba, a községekben csökken az értelmiség aránya, nem épülnek új lakások, lassul a közművesítés. A fiatalok nem maradnak a térségben, mert nincsenek munkahelyek, s egyéb lehetőségek sem a számukra. Az oktatás terén a zalaszentgróti középiskola az egyetlen kínálat, a többség a nagyvárosokba jár. E helyekről még hazajárnak a diákok, a felsőfokú képzés után azonban az adott helyen telepednek le. Nem működik a térségben oktatási centrum, nyelviskola. A lakhatás nehézségei miatt szintén sokan elhagyják a térséget, kevés lakás épül, legtöbben a szüleikkel élnek. A pályakezdő munkanélküli fiatalok száma folyamatosan növekszik: egyre kevesebb a munkalehetőség, a képzettség pedig nem áll összhangban a változó piaci igényekkel. Szórakozás, szabadidő tekintetében szintén kevés a lehetőség, a városban a diszkó kínál programot, a települési közösségi házak azonban nincsenek élettel megtöltve. A vidéki élet nyújtotta előnyöket kevesen használják ki.

Szabó Tibor, az egyesület elnöke elmondta: három éve Hazatérés! - fiatalok foglalkoztatása a zalaszentgróti térségben címmel indítottak programot, segítve a helyben letelepedni kívánó fiataloknak. A helyzetfelmérés eredményére utalva hangoztatta: a fiatalok megtartása érdekében a pályakezdés segítésére, új munkahelyek teremtésére, a foglalkoztatottság növelésére lenne szükség. Lényeges az élhető környezet, a művelődés és szórakozás, szabadidő-eltöltés feltételeinek megteremtése, a helyi közösségek erősítése. Szükség lenne a letelepedés segítésére, akár fecskeházak kialakításával, vagy éppen a lakásvásárlás, -építés támogatásával. Az oktatás terén a térségi igényeknek megfelelő, helyben elérhető rendszert kellene kiépíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!