Hírek

2008.04.16. 02:28

Nem halasztható

Tornyiszentmiklós - A Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyezte a tornyiszentmiklósi temp- lom külső felújítási munkálatait, így az idei évben mindenképpen kezdetét veszi a munka.

Gyuricza Ferenc

A közel 120 millió forintos költség előteremtésére az egyházközség az érintett településekkel közös pályázatot nyújtott be a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz.

Mindezt Páli Zoltán plébános mondta el lapunknak, aki arról is beszámolt, akár sikeres lesz a pályázat, akár nem, a felújítást mindenképpen végig kell vinni, hiszen az épület fennmaradása veszélyben van.

A határ menti község templomának állapotával lapunkban többször is foglalkoztunk. Az épület rendkívül rossz állapotban van, a tető hibái miatt folyamatosan beázik, míg a mellette elhaladó tranzitforgalom okozta állandó rázkódástól falán repedések keletkeztek, így az épület nyílik szét. A község plébánosa szerint a helyreállítás ezért tovább már nem halasztható.

- Az elmúlt egy év során az épület állaga tovább romlott - magyarázta a lelkipásztor. - A partfal csúszása ugyan a templom felőli oldalon megállt, ám a beázás következtében a falfestményekben szabad szemmel is észrevehető újabb hibák keletkeztek. Attól tartunk, hogy a beázás és a rezgés együttes hatása miatt újabb vakolatomlás következik be, s ezáltal a rendkívüli értékkel bíró Johann Cymbal-freskók teljesen tönkremennek.

Páli Zoltán szerint a templom külső felújításához közel 120 millió forintra lenne szükség, ezért az egyházközség a helyi, a kerkaszentkirályi és a dobri önkormányzattal közösen pályázatot nyújtott be a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz, bízva abban, hogy a költségek nagyobb részét - 97 millió forintot - az állam átvállalja. A helyreállítás a partfal megerősítésén és a vízelvezetés megoldásán túl a tetőszerkezet felújítását, a szigetelést, a nyílászárók cseréjét és az újbóli külső vakolást is magába foglalná. Emellett feltárnák a templom alatt húzódó kriptát is, hiszen annak tartalmáról nincsenek konkrét adataik.

- Miután a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hozzájárult az építési engedélyek kiadásához, így akármi lesz a pályázat eredménye, a nyáron mindenképpen megkezdjük a munkálatokat - folytatta Páli Zoltán. - A püspöki hivataltól ígéretet kaptunk egy jelentősebb összegre, amit majd pályázati önrészként szeretnénk felhasználni, de a hívek is segítik adakozásukkal terveink megvalósulását. Szombaton a Kerti Sándor Kulturális Egyesülettel közösen jótékonysági hangversenyt rendezünk, ahol a nemzetközi hírű Havasi Balázs zongoraművész működik közre. A falu lakossága is egy emberként ajánlotta fel segítségét, így a vakolatot társadalmi összefogással verjük le. A beázott falaknak legalább két év száradásra van szükségük, a belső felújítást csak ezt követően, illetve a tető felújítása után érdemes megkezdeni. Erről is folytattunk már tárgyalásokat a Cymbal-szakértő restaurátorokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!