Hírek

2008.04.22. 02:27

Mi történt a Hevesi- színház klubjában?

Zalaegerszeg - Szerkesztőségünkbe a hét végén levelet juttatott el Szemes Péter, a Pannon Tükör című kulturális folyóirat főszerkesztő-helyettese, melyben a megyeszékhelyi Hevesi Sándor Színházban őt ért inzultusról számolt be.

Szabó Judit

Sajnálatos eset szenvedő alanya voltam április 18-án este 21 óra körül a Hevesi Sándor Színházban - írja Szemes Péter. - Barátaim és munkatársaim, Péntek Imre főszerkesztő, Király László zeneszerző és többek szeme láttára Stefán Gábor igazgató fizikailag bántalmazott, nyolc napon belül gyógyuló külső, de nehezen behegedő lelki sérüléseket okozva. Másnap délelőtt a kórházban látleletet vetettem (a diagnózisban Testi erővel elkövetett testi sértés szerepel), majd a rendőrkapitányságon feljelentést tettem Stefán úr ellen. Az eset, bár tettére az igazgatónak semmi nyilvánvaló oka nem volt, szükség esetén bizonyára könnyen konstruál ilyet, úgy gondolom, precedens értékű. A magam részéről soha nem bántottam senkit, mindig taszítottak az erőszakos cselekmények.

Mindezek tükrében érthetetlennek tűnhet, nyilvánvaló jogossága ellenére mégis vissza kívánom vonni a Stefán Gábor ellen tett feljelentést - folytatódik a levél. - Ennek oka az, hogy a színház társulatának több művészét nemcsak szakmailag, de emberileg is nagyra értékelem, velük baráti kapcsolatban állok. Sőt, ha hinni lehet a híreknek, a teátrum hamarosan rangos színházi társaság tagjává válik - nem szeretném, ha az igazgató minősíthetetlen viselkedése miatt kialakult helyzet hátrányosan érintené dicséretes törekvéseik megvalósulását. Ennek megfelelően megbocsátok Stefán úrnak, viszont vele a továbbiakban semmiféle érintkezést nem kívánok fenntartani, a lelkiismeretével majd neki kell elszámolnia. Az ügyet a magam részéről ezzel lezártnak tekintem. Szemes Péter

A levélben foglaltakat Király László zeneszerző mint szemtanú, telefonon erősítette meg, hozzátéve, riasztónak tartja az efféle jeleneteket, erre semmi nem adhat okot.

A levél kézhezvétele után természetesen megkérdeztük az esetről Stefán Gábort, a Hevesi Sándor Színház igazgatóját, aki elmondta, valóban megtörtént az incidens, amit ma már fájlal, Szemes Pétertől elnézést is fog kérni a történtekért.

Mindazonáltal nem előzmény nélküli a dolog. Mint mondta, az intézmény vezetőjeként kötelessége a ház belső rendjének, szabályainak őrzése, betartatása. A klub alapvetően a színházi műhelymunka terepe, a színészek, színháziak pihenését szolgálja, s mint ilyen, eredetileg nem is fogadott nem ott dolgozókat. A házirend betartására törekedett Szemes Péter esetében is. Már korábbi alkalmakkor szó esett kettejük között arról, hogy a klub a fentiekben vázolt szerepét, nyugalmát szeretnék a színházbeliek őrizni, az oda nem illő viselkedést kizárni. Stefán Gábor elmondta, pénteken is ennek szeretett volna érvényt szerezni, elismeri, helytelenül megválasztott eszközökkel.

A magánvádas feljelentés a Zalaegerszegi Városi Bírósághoz, mint illetékeshez megérkezett, könnyű testi sértés miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!