Hírek

2008.04.08. 02:28

Kormányzati kilátások

Zalaegerszeg - Mindkét kormánypárt döntéshozó testülete tanácskozást tartott a hét végén. E vezetői fórumokon született állásfoglalások ismeretében a koalíciós szakítás elkerülésére immár nagyon kevés az esély.

Kovács Krisztián

Az SZDSZ országos tanácsa szombaton határozott a koalíció felmondásáról, az MSZP frakciója pedig vasárnap este adott ki nyilatkozatot arról, hogy új szakasz kezdődik a kormányzásban. Zalai politikusokat kértünk a helyzet értékelésére.

Kiss Ferenc országgyűlési képviselő (MSZP) hangsúlyozta: a szocialista képviselőcsoport egyértelművé tette, hogy Gyurcsány Ferenccel kívánja következetesen továbbvinni a reformokat, most ugyanis nincs szükség újabb ötletek bedobására .

- Nem volna jó üzenet, ha a válság idején személyi kérdésekkel kezdenénk foglalkozni, ehelyett az most a feladatunk, hogy a párbeszédet lefolytatva az SZDSZ és más pártok képviselőit is megpróbáljuk a reformok mellé állítani. Szép lassan, az egyeztetésekre alapozva kell a konvergenciaprogramban szereplő követelményeknek eleget tenni. Persze előfordulhat, hogy az SZDSZ ebben nem lesz partner, a több-pénztáras egészségbiztosítási modell megszavazásában például biztosan nem számíthatunk a liberálisokra, de másokra talán igen - fogalmazott Kiss Ferenc.

- Ön szerint meddig tartható fenn a kisebbségi kormányzás? - kérdeztük.

- Ennek első igazi próbája a költségvetési szavazás lesz, én azonban idén nem számítok a választások kiírására. Több alkura, egyezségre lesz szükség, de úgy gondolom, 5-10 támogató szavazatot meg tudunk szerezni más pártoktól. Egyébként szerintem a Fidesz sem érdekelt az előrehozott választások gyors kiírásában, hiszen a már elfogadott programok sokasága még csak félúton tart - jelezte Kiss Ferenc. Hozzátette: bebizonyosodott, hogy a reformokkal járó gyorsított változtatások egy részét a társadalom nem tudta elfogadni, s bizonyos ötletek hallatán olykor még a szocialista képviselők is csak kapkodták a fejüket.

Röst János, az SZDSZ megyei alelnöke érdeklődésünkre elmondta: múlt csütörtökön ülésezett a párt zalai vezetősége, amely a koalíció mellett foglalt állást. A megyei egyeztető tanács felkérte a hamarosan megtartandó küldöttgyűlést, hogy új koalíciós szerződés formájában tárgyalja újra az együttműködés lehetőségeit.

- Ez a személyes véleményem is, a küldöttgyűlésen eszerint szavazok majd. Egyébként úgy látom, minél távolabb vannak a tagok a hierarchiában a párt vezetésétől, annál inkább a kormánykoalíció fenntartása mellett állnak. Ennek oka világos: akik az önkormányzatokban dolgoznak, együttműködésre vannak ítélve a helyi szocialista erőkkel, a szakítást tehát megsínylené e közös munka - vélekedett Röst János.

A politikus megjegyezte: az ország érdeke is az, hogy a következő választásokig egyben maradjon a koalíció, ezért a helyzetet higgadtabban, felelősségteljesebben kellene kezelni.

- Remélem, hogy a küldöttgyűlésen a tagság bölcsebb lesz, mint a vezetés... Meglátásom szerint a vidéki SZDSZ-tagság nagyobb része a koalíció támogatója, szerintem a szavazás kimenetele ezért kétesélyes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!