Hírek

2008.04.30. 02:27

Jelentős bevételi többlet az E-alapban

Zalaegerszeg - A közelmúltban a megyeszékhelyen országos konferenciát tartottak az egészségbiztosítással foglalkozó orvosok, gyógyszerészek. E rendezvényen volt módunk szót váltani Ungár Klárával, az OEP általános főigazgató-helyettesével.

Magyar Hajnalka

- A márciusi népszavazás üzenete, továbbá a jelenlegi politikai közhangulat fényében milyen biztosítási modellt lát működőképesnek?

- A népszavazás eredményéből, a kisebbségi kormányzásból, továbbá a befektetők elbizonytalanodásából két modell következhet. Az egyik a jelenlegi rendszer kis lépésekkel történő megreformálása, tehát mindazon szakmai korrekciók bevezetése, ami a beteg és az ellátó életét egyszerűbbé, a gyógyítást pedig hatékonyabbá teszi. A másik pedig az MSZP eredeti, tavalyi javaslata a 7 darab állami tulajdonú regionális pénztárról.

- Egyelőre viszont még a 22 megyei pénztárban gondolkodó törvény hatályos, bár látható, hogy megvalósítani már nem akarja senki. Időközben azonban nyilvánosságra került a 22 pénztár élére kinevezett igazgatók névsora is. Nem volt ez egy kicsit korai?

- A 22 pénztár felállítása és a munkaszerződések megírása a Pénzügyminisztérium feladata volt, de nem hiszem, hogy korán történt volna mindez, hiszen a munkának el kellett indulnia. Más kérdés, hogy időközben változott a helyzet, s pillanatnyilag olyan törvény van hatályban, aminek a teljes megvalósítására megszűnt a politikai szándék. Ahhoz, hogy a 22 pénztár, s a kinevezett igazgatók sorsát rendezni lehessen, módosítani kell a törvényt. Egészen bizonyos, hogy ezekről is rendelkezik majd a parlament, amikor dönt a pénztártörvény visszavonásáról vagy módosításáról.

- Az egészségügyi reform előtt mintegy 1 millió ember társadalombiztosítási jogviszonya volt tisztázatlan, mára, a taj-kártyák ellenőrzésének köszönhetően ezt a számot sikerült 250 ezer alá szorítani. Ez egyértelmű sikertörténet, hiszen korábban a nem fizetők miatt állandó hiánnyal küzdött a kassza. Mégis, mintha erről kevesebbet lehetne hallani...

- Pedig már a 2007-es évet is azért tudta bevételi többlettel zárni az Egészségbiztosítási Alap, mert megszaporodott a járulékfizetők száma. Mindent összevetve a tervezetthez képest 40 milliárd forintos szufficit képződött járuléktöbbletből, s ebben már nem is szerepel az az összeg, amit tavaly a kórházak kiegészítő támogatásként megkaptak. Azóta, 2008 első három hónapjában is több mint 100 ezer ember lépett be a járulékfizetői körbe. A háziorvosok vizitdíjpótlásáról, valamint a pluszként vállalt feladataik díjazásáról folytatott tárgyalásokban szintén azért lehetett mozgástere a kormánynak, mert a járulékbevételi oldal pozitív. Az E-alap tavalyi bevételi többletének felhasználásáról majd a zárszámadáson dönt a parlament, amúgy ilyen házi feladattal még soha nem találkoztak a Magyar Köztársaság képviselői.

- Ha valaki továbbra sem fizet, az APEH hajthatja be rajta az elmaradt járulékokat. Létezhet azonban olyan terv is, hogy magát az ellátás árát kell kifizetniük a potyautasoknak . Ez lekerült a napirendről?

- Valóban volt ilyen terv, de alkotmányos aggályokat vetett fel. Úgy vélem, az is elegendő figyelmeztetés, hogy valakire öt évnyi elmaradt járulékot vethet ki az APEH.

- A Zala Megyei Kórházban probléma, hogy a szívsebészet 980 ezer ember ellátásáért felelős, míg a vele szoros együttműködésben dolgozó kardiológia jogosítványa jóval kisebb ellátási területre szól. Remélhető, hogy összhangba kerül a kettő?

- Egészen bizonyos vagyok abban, hogy a frissen felálló minisztérium gondot fordít majd a területi ellátás végiggondolására. Annál is inkább, mert ha egybiztosítós modellben gondolkodunk, ezekben a finom részletekben kell előrelépnünk, s úgy alakítani az ösztönzést és a szabályozókat, hogy a páciensek azokba a kórházakba kerüljenek, amelyek a leginkább alkalmasak az adott betegség gyógyítására. Az orvosi státus újragondolása is feladat, értem ez alatt, hogy ne csak közalkalmazotti státussal lehessen orvosokat alkalmazni. Most is van mód szerződéses foglalkoztatásra, de a rugalmasabb rendszer érdekében szükség volna új szabályozásra.

- Székely Tamás, az OEP főigazgatója felkérést kapott az egészségügyi miniszteri posztra. Tervezi-e, hogy pályázik a helyére?

- A kérdés akkor lesz érdekes, ha kiírják a pályázatot. Jól érzem magam az OEP-ben, szeretek ott lenni, nagyon sokat tanultam. Nem mennék onnét el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!