Hírek

2008.04.04. 02:29

Földeket vesznek a halastóhoz

Tófej - Halastó építését tervezi a tófeji önkormányzat, miután az elmúlt szűk két évtizedben a közműfejlesztéseket végrehajtotta, az iskolát kibővítette és művelődési házat épített. Jelenleg a víztározóhoz szükséges területek megszerzésén dolgoznak.

Szabó Judit

Tófej önkormányzatának tevékenységébe a legutóbbi Falujáráson volt alkalmunk bepillantani, a községbe visszatérve pedig részletesen áttekintettük Horváth Zoltán polgármesterrel a 730 lelkes település helyzetét és lehetőségeit. A falu a Zalakerámiának és a gáztározónak, a két legnagyobb adózónak köszönhetően jobb helyzetben van, mint a hasonló lélekszámú települések. Az önkormányzat nem vezetett be kommunális adót, de szemétdíjat sem szed, a hulladékszállítást községi kasszából fizeti. A víz- és szennyvízdíjhoz idén köbméterenként 100 forint támogatást nyújt, és minden diák ingyen kapja a tankönyvet.

- Idén 264 millió forintból gazdálkodunk, de a költségvetésben bent van a Baktüttőssel és Pusztaedericcsel közösen fenntartott iskola és óvoda 66 millió forintja, és a körjegyzőségre fordított 36 millió forint is. Ha ezeket a tételeket nem számítjuk, már nem tűnik olyan nagynak a mozgásterünk, de tény, hogy jobb helyzetben vagyunk számos kistelepülésnél. Az intézmények működtetésén kívül jut pénz fejlesztésre is, de ezeket a forrásokat nem költjük el minden évben: néhány évig takarékoskodunk, aztán belevágunk a kitűzött cél megvalósításába - körvonalazta a tisztségét egyetlen ciklus kivételével 1990 óta betöltő polgármester.

Horváth Zoltán a rendszerváltás előtti időszakra visszatekintve stagnáló, de inkább visszafejlődő településként jellemezte Tófejt. A falu számára az önkormányzatiság hozta meg a felemelkedés lehetőségét. A fejlesztéseket egykori tanácsi partnereikkel, Baktüttőssel és Pusztaedericcsel kezdték el, és azóta is együttműködnek.

- Amikor megalakultak az önkormányzatok, volt még másfél millió forintunk a közös tanácsi időszakból. A pénzt ivóvízkutak fúrására fordítottuk - számolt be az első döntések egyikéről Pappné Varga Angéla körjegyző.

A vezetékes ivóvízhálózat kiépítése mellett kábeltelevíziós rendszert, majd szennyvíztisztítót építettek, de furcsamód csak ezután alakították ki a csatornahálózatot.

- Külön pályáztunk a tisztítóra és külön a szennyvízhálózatra. Az előbbire nyertünk, az utóbbira nem, megépült a tisztítónk, de működtetni nem tudtuk. Törvénymódosítást kellett kijárnunk, hogy a műszakilag összekapcsolt beruházásokat előnyben részesítsék a céltámogatási rendszerben, így kaptunk támogatást később a csatornahálózatra is - idézte fel a körjegyző.

Az infrastruktúra-fejlesztést követően bővítették az iskolát, művelődési házat építettek, most pedig halastó létesítését tervezik.

- Van egy patakunk, amely alkalmas víztározó kialakítására. Az ötlet valamikor régen, a termelőszövetkezetben merült fel, de nem lett belőle semmi. Később, 2000-ben az önkormányzat úgy döntött, nekikezd a beruházásnak. Elkészültek a tervek, megkaptuk az elvi engedélyt, majd kijelöltük a víztározó és szabadidőközpont területét a rendezési tervben. Két éve a földek megvásárlása folyik - ismertette Horváth Zoltán. - A tulajdonosok többségével már megállapodtunk, viszonylag elfogadható áron megvehetjük a területeiket. Vannak azonban, akikkel még tárgyalnunk kell.

Az önkormányzat a víztározóhoz szükséges 16 hektárból papíron 3 hektárral rendelkezik, de a területek felével már számolhat az előzetes megállapodások értelmében. A tó kialakítása becslések szerint 60-70 millió forintba kerül. A település vezetése pályázati lehetőséget keres a fejlesztéshez, de ha nem jár sikerrel, befektetőt von be a programba. Még nem tudni, mikor kezdődhet az építkezés, először a területvásárlásokat kell befejezni.

Horváth Zoltán közölte: hosszabb távon Tófej célja az, hogy megtartsák az intézményeket, mert ez szolgálja leginkább a helybeliek érdekét.

- Aki Tófejre jön ingatlanvásárlási, letelepedési céllal, azt kérdezi először, van-e óvoda és iskola. Ha nem lenne, bezárhatnánk a konyhánkat, s még a körjegyzőség is veszélybe kerülhetne. Természetesen nem a mi akaratunkból, de születhet bármikor olyan központi döntés, hogy ha nincsenek intézmények, körjegyzőségre sincs szükség, s akkor máshová kell menni hivatali ügyeket intézni. Meggyőződésem szerint ezeket az alapvető szolgáltatásokat helyben kell biztosítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!