Hírek

2008.04.05. 02:24

Festetics-városok

Hévíz - Tradicionális találkozó színhelye volt tegnap a fürdőváros: 1995-ben indított hagyomány szerint a Festetics-városok adtak egymásnak randevút. Hévíz 5. alkalommal fogadta a keszthelyi és a csurgói vendégeket.

Horányi Árpád

A jubileum jegyében zajló programot a Festetics György Művelődési Központ szervezte, az önkormányzati kulturális intézménynek első ízben jutott ez a feladat: mintegy 200 vendéget fogadtak a két városból. A házigazdák a Bibó István Gimnáziummal és a Szent András Reumakórházzal szoros együttműködésben szervezték, bonyolították le a találkozót, ami a soros évben mindig az első legnagyobb szabású kulturális programja a városnak.

Nagy számban érkeztek diákok, ifjúsági művészeti csoportok. Körükben az eseménysorozat több helyszínen kezdődött: a gimnázium épületében kora délutántól sportversenyek zajlottak, a Deák téri galériában Festetics munkássága és kora témakörében vetélkedőre került sor.

A társszervező reumakórház dísztermében 17 órától kultúrműsorral folytatódó találkozón Vértes Árpád, a házigazda város polgármestere, dr. Hegedűs Lajos kórházigazgató és dr. Szarka Lajos történész, a rendező művelődési intézmény igazgatója mondott köszöntőt. A vendég városok képviseletében Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere és Ilia Csaba, Csurgó alpolgármestere méltatta a találkozót.

Keszthelyhez kötődően a Georgikon mezőgazdasági főiskola megteremtését és a Helikoni Ünnepségek létrehozását, Csurgó kapcsán a református gimnázium alapítását, Hévízzel összefüggésben pedig a fürdővárossá válás első lépéseinek 213 évvel ezelőtti megtételét említették a szónokok, gróf Festetics Györgyre emlékezve. Halálának 189. évfordulóján tisztelegtek mindezzel a munkásságának. A Festetics-városok művészeti csoportjai műsort adtak.

A kórházparkban, Festetics György szobránál kora este rendeztek koszorúzási ünnepséget, a záróeseményen dr. Szarka Lajos mondott méltató emlékbeszédet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!