Hírek

2008.04.08. 02:29

Évet értékeltek a bírák

Zalaegerszeg (ag) - Az országos átlaghoz képest kisebb mértékben emelkedett a zalai bíróságokra érkező ügyek száma az elmúlt esztendőben.

MTI

Az év értékelésén részt vett dr. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság posztjáról hamarosan leköszönő elnöke is. A főbíró kiemelte, a magyar igazságszolgáltatás számára jelenleg a legnagyobb kihívás, hogy az elmúlt három évben közel 360 ezerrel emelkedett meg az ügyek száma és megközelítette az évi 1,5 milliót.

- Eközben a létszám emelésére nem volt módunk - tette hozzá a főbíró. - E helyzet egyik megoldása az eljárások egyszerűbbé tétele lehet. Például a feleslegessé vált garanciális elemeket ki kell iktatni. Felvetődött emellett az értékhatárok emelése is, hogy a megyei elsőfokú eljárások száma csökkenjen. Születtek javaslatok, a törvényi változtatásokkal kezelhető lesz a megnövekedett számú ügy.

Az országos adatok szerint tehát tavaly 1,45 millió ügy érkezett a bíróságokra. Ez - 2006-hoz viszonyítva - 10,3 százalékos növekedést jelez, míg Zalában plusz 1,5 százalékot, összesen 31838 ügyet jelent. Ezeken a számokon belül 379 ezer, illetve 10,9 ezer peres ügyet regisztráltak. E kategórián belül 1,5, illetve 2,9 százalékos csökkenést jeleznek a számok.

A zalai bíróságokon tavaly a beérkezettekhez képest nagyobb mértékben fejeztek be ügyeket, így a folyamatban lévők száma csökkent. Az időszerűséget tekintve elmondható, hogy a zalai helyi bíróságokon a polgári, valamint a munkaügyi perek 90 százalékát, a gazdasági perek 82 százalékát, a közvádas büntetőperek 88,5 százalékát egy éven belül befejezik. Ez kedvezőbb arányú, mint az országos átlag. Megyei bírósági szinten is jobbak a mutatók az országos átlagnál. Például a büntető elsőfokú perek 89,5 százalékát fejezik be egy éven belül, e téren az országos arány 65,6 százalék.

A megyénkben működő bíróságok egyébként az országos összes peres ügy 2,9 százalékát tudhatják magukénak. Ehhez képest a zalai bírói létszám hasonló összevetésben csak a 2,6 százalékot éri el. E tény alapján dr. Magyar Károly, a megyei bíróság elnöke kérdésünkre megjegyezte, a zalai bírói kar létszámát négy fővel lenne szükséges emelni. Velük a munkaügyi és a nagykanizsai bíróság mellett a megyei bíróságon a civilisztikai és cég ügyszakot erősítenék. Egyébként jelenlegi 71 státusukból most egy betöltetlen.

Az elnök elmondta, a nagykanizsai bíróság elhelyezési körülményei 2010-től javulhatnak, amikor is a városi ügyészség a volt tüdőgondozó - addig természetesen felújítandó - épületébe átköltözhet. Az így felszabaduló helyiségeiket pedig a bíróság kaphatná meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!