Hírek

2007.12.12. 03:27

Tizenhét emelet mélyen a föld alatt

Cserszegtomaj - Hatszor-nyolcszor is nagyobb lehet a cserszegtomaji kútbarlang annál, mint amekkorának jelenleg ismerjük - állítja Takács Ferdinánd, a kútbarlangot újratérképező Labirint Barlangkutató Csoport vezetője.

Kassai Zsigmond

A cserszegtomaji kútbarlang valószínűleg egyedülálló érték hazánkban, hiszen a hasonló őshévíz által kioldott réteghatár-barlangok világszerte is ritkaságnak számítanak. A kútbarlang első járataira még a 30-as években bukkantak egy egyszerű kútásás során, aztán a folyamatos kutatások eredményeképpen napjainkig mintegy kétezer méteres szakasz vált ismertté. Legalábbis ezt hitték, amíg el nem kezdődött az járatok újbóli feltérképezése.

- Idáig úgy tudtuk, hogy 2300 méter a barlang teljes hosszúsága, az újratérképezett szakaszok azonban már most jelentős eltérést mutatnak a korábbi ismereteinkhez képest - magyarázza Takács Ferdinánd, a Labirint Barlangkutató Csoport vezetője.

A feltárt járatokról még a nyolcvanas évek végén készült egy térkép, ez még az Acheron barlangkutató csoport munkája volt. Takács Ferdinánd ezen mutatta meg azokat a barlangrészeket, amelyeket az elmúlt két év során ismét feltérképeztek.

- A be nem színezett részek még felmérés előtt állnak, de a számításaink szerint a barlang ember által bejárható hossza egészen biztosan meg fogja haladni a 3200-3500 métert - fűzte hozzá magyarázatul. Itt azonban még közel sem lesz vége a kutatásnak.

- Egy korábbi expedíció a légnyomásmérések eredményeiből megállapította, hogy akár hatszor-nyolcszor is nagyobb lehet a barlang, mint amit jelenleg ismerünk belőle. A térképfelmérés azért is hasznos, mert emiatt el kell mennünk olyan végpontokra is, ahova ez idáig nem mindig jutottunk el. A felmérés során sok helyen találtunk olyan ígéretes végpontokat, ahol a bontás maradványainak eltakarításával esetleg újabb járatokat tudunk majd feltárni - mondta.

A kutatócsoport egyébként még 2005-ben kapott megbízást az ismert járatrendszerek felmérésére. A poligram módszerrel készülő új térkép nagy része már elkészült, a legutolsó eredményeket idén tavasszal adta le a kutatócsoport. Jelenleg újabb megbízásra várnak, hogy a munka hátralevő részét is befejezhessék.

Ilyen megbízást a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóságán keresztül a környezetvédelmi minisztérium adhat ki. A térképészeti felmérésért díjazás is jár, méghozzá méterenként 400 forint.

-Miért tartott két évig az alig 3000 méteres szakasz felmérése?

- Ez egy rettenetesen szövevényes barlangrendszer, ráadásul a földtani réteghatár mentén a homokkőnek magas a vastartalma, vagyis itt piritkiválások vannak. Ennek a mellékterméke a szén-dioxid, amely folyamatosan képződik a barlang járataiban - magyarázta Takács Ferdinánd. - Alacsony légnyomás esetén a rejtett zónákból a szén-dioxid a kút, vagyis a barlang bejárata fele igyekszik, hiszen itt van az egyetlen szellőzési pont. Amikor viszont magas a légnyomás, a beáramló levegő szorítja vissza a mérgező gázt. A barlangba lemenni tehát csakis ilyenkor szabad.

A cserszegtomaji kútbarlang egyébként is nehezen megközelíthető, hiszen tizenhét emelet mélyen található a föld alatt. Turisták többek között emiatt sem látogathatják, legfeljebb bakancsos túra keretében lehet eljutni ide. Aki ilyesmire vállalkozik, fel kell készülnie arra, hogy kifelé jövet több mint ötven métert kell megmásznia egy vaslétrán. Egy ilyen túra legalább fél napot vesz igénybe.

- Életem legszebb élményeit köszönhetem a barlangnak - mondta Szencz Lívia, az öttagú kutatócsoport tagja. - A térképezés során az a feladatom, hogy a mérési adatokat rögzítem a számítógépen, és a rajzokat is én készítem el. Nagyon kell vigyázni, mert egy-egy rossz szám hatalmas tévedéseket okozhat. Az is előfordult már, hogy a mérések után újra le kellett ereszkednünk a barlangba, mert a program jelezte, hogy hibás adatot adtunk meg - beszélt élményeiről a fiatal barlangkutatónő. Őshévíz által kioldott réteghatár-barlang

Ezek is érdekelhetik