Hírek

2007.12.22. 03:29

Mi kerül az asztalra?

Nagykanizsa (bb) - Közeledik a karácsony, ezzel együtt eljött a sütés, főzés ideje is, ínycsiklandó ételek sora készül a konyhákban. A járókelőket arról kérdeztük, milyen fogásokkal készülnek az ünnepre?

Benedek Bálint

- Nem akarok a főzés rabjává válni - kezdte a kanizsai Horváth Ferencné. - Halat fogok készíteni december 24-én, hagyományos halászlét, s egy jóval különlegesebb, nagyobb odafigyelést igénylő indiai sült halat. Ennek az érdekessége, hogy a halhúst alaposan be kell pácolni fokhagymás, kapros, gyömbéres fűszerkeverékbe, ezután még joghurtban is megúsztatom, ezért nem szárad ki sütés közben. Néhány éve egy receptmagazinban pillantottam meg, kipróbáltam, azóta az egész család rajong érte. Horváth Ferencné elárulta: ezúttal nem süt bejglit, mert már elegük lett belőle.- Most aprósüteményből lesz több - folytatta. - Lesznek különféle ízesítésű linzerek, más-más töltésű kiflik, sós apróságok, különféle méretű perecek, de azokból is inkább a sajtosakat szeretjük.

- A jeles menü összeállítása rendszerint édesanyám reszortja - mondta a 20 éves egyetemista Marschner Bianka, akit éppen a karácsonyi ajándékvásárlás, s néhány apró hozzávaló beszerzése közben állítottunk meg. - Persze annyit már biztosan tudok, hogy a hal nem maradhat ki, ezek mellé még jön a családban közkedvelt töltött csirke. Nálunk ilyenkor kétségtelenül a hús a legnagyobb sztár, s ennek minden fajtájára vevők vagyunk. Süti-kérdésben végre változik a helyzet! Az eddigi szárazabb tészták mellett most lesz hatlapos, amit imádok, s ha még a tiramisutortát is elkészíti anyukám, akkor minden csodálatos lesz. A szentestét követően a nagynénéméknél folytatjuk, ők minden földi jóval elhalmoznak, a karácsony utolsó napjára már nem főzünk, az biztos.

- Most egyelőre sétálunk, s kirakatokat nézegetünk, ráérünk még a főzéssel - így egy házaspár.

- Valamilyen vadhús mindig kerül az asztalra, anélkül nálunk elképzelhetetlen a menü - vélekedett a dr. Mező Ferenc Gimnázium tanulója, a letenyei Csere Dorottya. - Őzgerinc biztosan lesz, azt mindig megsüti édesapám, s nagyon finom, a hal most kimarad, a vadhúsra esküszik mindenki. Finom áfonyaöntettel és burgonyapürével messze földön nincs párja.

- Nálunk a konyha ilyenkor a férjemé, ez már hagyomány, a halételek elkészítéséhez ő ért a legjobban - jelentette ki a kanizsai Erhetics Lajosné. - A fiaim ötleteivel alkotják meg a menüt, mely egyelőre előttem is titok. Nekem marad a mosogatás, mert ha három férfi egyszer elkezd főzni, egy lábos sem marad tisztán. Nálunk nincs semmi extra, a karácsony első napján az ebédet már én főzöm, szokásosan sertés- és baromfihúsból. Rendszerint húsleves, töltött hús, rántott hús pirított krumplival, ezt soha nem unjuk meg.

Ezek is érdekelhetik