Hírek

2007.12.27. 03:23

Kisvárosi kőhídsors, jövőre újratöltve

Zalaszentgrót (sj) - Ha a telet kibírja, tán elmozdul a holtpontról a kőhíd sanyarú helyzete. A képviselő-testület legutóbbi ülésén döntött: hozzájárul a felújítás költségeihez.

Sámel József

Noha a néhány centis hó jótékonyan takarja a néhány esztendeje hatvanmillió fo-rint ráfordításával rekonstruált építményt, így is jól látszik, hogy a műemlék híd - ha nem is romjaiban áll - meglehetősen lepusztult az elmúlt három évben. Köszönhetően a vandáloknak, a beton fedlapok többsége a mélyben landolt, a világítóberendezéseket pedig szó szerint kibelezték. A többi építőelem talán csak azért nem sérült, mert erősebbnek bizonyult a rongálóknál. A helyzetet a híd kezelője, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és az önkormányzat is tarthatatlannak minősítette, a helyreállítás ügyében több szemlét is összehívtak az illetékesek. Ezeknek köszönhetően döntés is született a műemlék újbóli megmentésével kapcsolatosan. A képviselő-testület ülésén elhangzott: az építmény állagmegóvását a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal előírta a KVI számára, mely azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy a felújításhoz járuljon hozzá anyagilag. A rekonstrukció Kincstári Vagyoni Igazgatóság által kalkulált költsége 12,6 millió forint. Az elhangzottak szerint a balesetveszélyes világítótestek áramtalanítását, valamint a híd ideiglenes lezárását az önkormányzat biztosítja. A szerkezeti elemek cseréjére, illetve pótlására ugyanakkor félmillió forintot fordít a jövő évi költségvetéséből.

- Sok jelzést kaptunk már a híd állapotával kapcsolatosan, nem nézhetjük tovább, hogy pusztul - fogalmazott Császár József polgármester, hozzáfűzve: a város költségvetése meglehetősen szűkös, ám támogatják a helyreállítást.

A munkálatok természetesen csak jövőre, megfelelő időjárási körülmények között kezdődhetnek, bár a tél, a hó, a fagy nem használ a híd szerkezetének. S adódik a rekonstrukcióval egyenrangú kérdés: mi lesz a felújítás után? Hogyan tudják majd elérni, hogy az illetéktelenek, a vandálok ne romboljanak tovább. A válasz szerint e témakörben is egyeztetnek majd az illetékesek.

Ezek is érdekelhetik