Hírek

2007.12.17. 03:26

Határnyitó rendezvények

Nemesnép (gyf) - Több ünnepi eseménnyel köszönti Szlovénia és Magyarország schengeni egyezményhez történő csatlakozását a két szomszédos ország lakossága. A határ menti térség legnagyobb szabású rendezvényére december 21-én, Nemesnépen kerül sor.

Gyuricza Ferenc

Kósa László, a község polgármestere elmondta, a jelenlegi határátkelőnél tartandó ünnepség díszvendége Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke és Saso Pece, a szlovén parlament alelnöke lesz.

- Az ünnepi rendezvények déli 12 órakor Tornyiszentmiklóson kezdődnek, egy órával rá a rédics-hosszúfalusi átkelőnél folytatódik a program, majd fél háromkor a lendvai déli elkerülőút átadására kerül sor - mondta Kósa László. - A nemesnép-kebelei határátkelőn fél négykor kezdődik az ünnepség, itt kebelei polgármestertársammal közösen mondunk köszöntőt, ezt követi a két közjogi méltóság ünnepi beszéde. A megemlékezés keretében jelképes sorompórombolásra, illetve kulturális műsorra is sor kerül, negyed öt magasságában pedig tűzijátékot rendezünk.

December 20-án és 21-én több helyi megemlékezésre is sor kerül. Csütörtökön este 11 órai kezdettel a rédics-hosszúfalusi határátkelőnél a Muravidéki Magyar Nemzetiségi Önkormányzati Közösség tart ünnepélyes határnyitót. Másnap a lenti, rédicsi és lendvai kertbarát körök tagjai köszöntik egymást, de Bödeháza és Zsitkóc, illetve Gáborjánháza és Göntérháza lakossága is találkozik.

Ezek is érdekelhetik