Hírek

2007.12.07. 03:28

Emelkedtek a régió idei adóbevételei

Győr (ni) - A kiemelt adóbevételek 2007. évi alakulásáról tartottak tájékoztatót az APEH regionális igazgatóságán. A régióban befolyt összes adó csaknem felét - 149,8 milliárd forintot- Győr-Moson-Sopron megyei székhelyű vállalkozások fizették be.

PLT

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának adózói által teljesített kiemelt adóbefizetések összege 2007. október végéig együttesen 310,6 milliárd forintot tett ki, amely 45,6 milliárddal több, mint az előző év hasonló időszakáig realizált bevételek összege, mondta el a szerdai tájékoztatón dr. Umenhoffer Ferenc, az APEH nyugat-dunántúli regionális igazgatója.

Hozzátette: a megyék részesedése alapvetően nem változott, a régión belül Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozások fizették az összes adó 48 százalékát, míg a Vas megyei részesedés 27, a Zala megyei pedig 25 százalékos volt. Minden kiemelt adónemnél növekedés tapasztalható, mértéke a társasági adó esetében a legnagyobb (38,4 százalékos).

A nettó társasági adó bevételek 2007. első tíz havi 19,1 milliárd forintos összege a régióban 5,3 milliárd forinttal meghaladja az előző év azonos időszakának bevételeit.

A nyugat-dunántúli régió általános forgalmi adó (áfa) nettó bevétele 56,8 milliárd forint, amely 5 milliárddal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A legdinamikusabb (10,3 százalékos) nettó áfa-befizetés növekményt Győr-Moson-Sopron megye realizálta, majd Zala következik 9,9 százalékkal.

A személyi jövedelemadó nettó bevételek összege 2007. október végéig 72,4 milliárd forint volt, ez 14,7 százalékkal haladja meg az előző évit. A régióban mért növekedés 1,3 százalékponttal magasabb az országos átlagnál. A nettó bevételek megyénkénti dinamikája a legmagasabb értéket (19,4 százalékot) Győr-Moson-Sopron megyében mutatta, Zala megye ettől kissé (12,7 százalékkal) elmarad. A bruttó befizetések összege elérte a 85,3 milliárd forintot, amely a tavaly ilyenkorihoz képest 19,6 százalékkal több befizetést jelent.

A személyi jövedelemadó kiutalások összege 12,9 milliárd forint volt a régióban, ez 4,7 milliárd forinttal haladja meg az előző évit.

Az APEH által kezelt társadalombiztosítási bevételek címén 2007. október végéig együttesen 162,3 milliárd forint befizetés teljesült a régióban, amely 26 milliárddal haladja meg az előző év azonos időszakában realizált összeget.

Az igazgató a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban elmondta, hogy az adóhatóság az előírt tervet túlteljesítve 1122 ilyen jellegű vizsgálatot végzett el a régióban november végéig. Ezek során 4,5 milliárd forintnyi nettó adókülönbözetet állapítottak meg.

A legnagyobb eltérésre Zalában bukkantak az ellenőrök: egy adózó több mint egymilliárd forintot titkolt el az adóhatóság elől.A 4,5 milliárd forintnyi nettó adókülönbözet egynegyede egy zalai adózóra esik

Ezek is érdekelhetik