Hírek

2007.12.06. 03:29

Átvészelik a nehéz éveket

Zalaegerszeg (ahzs) -Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Pintér László alelnök tegnap sajtóreggeli alkalmával számolt be 2007. évi eredményeiről, nehézségeiről, fontosabb intézkedéseiről.

Szabó Judit

A megyei közgyűlés vezetői kötetlen beszélgetés keretében tekintették át az önkormányzat ez évi gazdálkodását, melyet legnagyobb mértékben az ismert kormányzati elvonások befolyásoltak. Ennek ellenére az intézményhálózat működtetését - igaz, mintegy 120 fős létszámleépítéssel - sikerült megoldani, a szociális, az egészségügyi és az oktatási szférában is. Közel 200 ággyal csökkent az aktív ágyak száma a megyei kórházban, de sikerült egy 16 ágyas ápolási osztályt kialakítani. Az önkormányzat 600 millió forintot fordított az osztályok jobb elhelyezését szolgáló beruházásra; változatlanul napirenden van a sürgősségi centrum kialakításaés a kardiológiának helyet adó épület felújítása.

Jelentős térítési díjemelés történt továbbá a szociális és gyermekvédelmi szférában ez évben. Folyamatban van három, 50 férőhelyes idősek otthona építése Sármelléken, Szepetneken és Zalabaksán. Az új intézmények új ellátási lehetőséget teremtenek, de 2008-ban közel 70000 forintos többletkiadást okoznak.

Ez évben a közművelődési és a kulturális feladatokat ellátó megyei intézményeknél volt leginkább szükség a változtatásokra, mely kisebb-nagyobb véráldozatok árán, de lezajlott. A megye vezetői bíznak abban, hogy a sikeres kötvénykibocsátás segít átvészelni a nehéz éveket, sőt, a turizmus területén talán még előbbrelépésre is számíthatnak a megye által támogatott térségek. Manninger Jenő leszögezte, nincs szó csődről, a hiány végső számadata várhatóan 760 millió forint lesz..

Ezek is érdekelhetik