Hírek

2007.10.10. 02:28

Egy férfi, egy nő, avagy mire jó a kvóta

Budapest, Zalaegerszeg (dl, vl) - Sándor Klára és Magyar Bálint két törvényt is módosítana, hogy a mindenkori kormány és parlament tagjainak legalább a harmada nő legyen. S ez még mindig csak az első lépés volna, hiszen miközben például a bírók többsége nő, az Alkotmánybíróságban egyetlen nő sincs, és a cégeket is ritkán vezetik nők.

Kerkai Attila

- A népesség fele nő, a diplomások fele nő, így a természetes az lenne, ha a képviselőnők aránya is 50 körül mozogna. Már az is nagy eredmény lenne, ha a parlamenti képviselők legalább harmada nő volna - mondja Sándor Klára.

A pártok listáiról kétszáztízen kerülhetnek be a parlamentbe, s ha a helyek felére a pártok nőt jelölnének, akkor a most 90 százalékban férfi egyéni képviselőkkel együtt lehetne a nők aránya 30 százalék. A kvótára a képviselők szerint éppen azért van szükség, mert a nők nem képességeik vagy ambícióik hiánya miatt kerülnek nagyon alacsony arányban a törvényhozásba. A kutatások szerint a volt szocialista országok között is nagyon kicsinek számító arányért elsősorban az a felelős, hogy nálunk gyorsan játszódott le a rendszerváltás, és korán bezárult a politikai elit is.

Az unió országaiban általában a pártok maguk vezettek be kvótát, ahol így nem sikerül eredményt elérni, ott a választójogi törvény vagy az alkotmány segíti a kiegyensúlyozott képviselet megteremtését. Franciaországban az alkotmányban, Belgiumban, Spanyolországban, Portugáliában pedig a választási törvényben vezettek be kvótát. A kvóta átmeneti eszköz: Dániában például volt, de mivel tartósan 40 százalék fölötti a nők aránya, el lehetett törölni.

Sándor Klára szerint a törvényről való szavazáskor kiderül majd, melyik az a párt, amelyik csak választási lózungként beszél a nők esélyegyenlőségéről, és melyik az, amelyik valóban tesz is érte valamit.

A javaslat mögé természetesen számos Zala megyei civil szervezet is felsorakozott.

A Nagykanizsai Honvéd Casinoért Alapítvány Hölgy- klubjának vezetője, Büki Pálné úgy véli, a kvóta legfeljebb a folyamat beindítására lehet alkalmas, hosszú távon azonban kizárólag az emberek gondolkodásának megváltoztatása hozhat eredményeket.

- Az idősügyi tanács társelnökeként s egykori iskolaigazgatóként nap mint nap azt tapasztalom, hogy az emberek a férfiakat ugyan harcosabbnak, a nőket azonban kreatívabbnak, tisztességesebbnek, s megbízhatóbbnak tartják. Ennek ellenére legyen szó bármilyen pozícióról, ha egy nő és egy férfi közt kell választani, még mindig az utóbbit választják. Úgy vélem, a pártoknak e kérdésben rendkívül nagy a felelőssége, de a változáshoz persze a nők részéről is nagyobb bátorság szükségeltetne.

A Zalai Nők Egyesületének vezetője, Nadrai Lászlóné szerint ahhoz, hogy a nők a politikai döntéshozatalban nagyobb súllyal vehessenek részt, bizonyos feltételeknek teljesülnie kellene:

- Mivel a politikusi pályához elengedhetetlen felsőfokú végzettséggel a negyven év alatti nők nagy arányban rendelkeznek, a merítési lehetőség meglehetősen széles. Választási rendszerünk azonban nem kedvez az ilyen irányú változásoknak, hiszen annak ellenére, hogy a népszerűségi listákon elöl vannak, pártjaik listáin a befutó helyeken csak nagyon ritkán szerepelnek nők. A továbblépéshez egyébként nemcsak a férfiakat, hanem magukat a nőket is fontos lenne meg- győzni arról, hogy képzett és felkészült társaikra szavazzanak. A változásokat pozitív irányba mozdíthatja az EU felől érkező, társadalmi nemek közti esélyegyenlőséget szorgalmazó nyomás is, az előbbrelépéshez azonban már az is elegendő lenne, ha a közéletből ismert, felkészült, értékes munkát végző nőket helyzetbe hoznák a pártok.Az utolsó előtti hely a miénk az uniós országok listáján

Ezek is érdekelhetik