Hírek

2007.10.26. 02:28

Boronapince, szőlőskerttel

Dötk (sj)- Amint az időjárás engedi, befejezik a tetőfedést, majd következik a boronapince szépítése. A döngölt agyagpadló elkészítésével egy időben fehérre meszelik az épület falait.

Sámel József

- Ki kell majd javítani a sározás repedéseit, s helyükre kell illeszteni a réges-régi, mintegy 200 esztendős nyílászárókat - folytatta, hozzátéve: az egyesület összesen tizenhárommillió forintot fordított a pince felépítésére, az összegből kilencmilliót pályázaton nyertek.

- Szerencsére sikeresen szerepeltünk egy újabb pályázaton, így az épületet be is tudjuk majd rendezni. A bútorok illenek majd a pincéhez, azok beszerzéséről jelenleg is egyeztetünk. A berendezésre valószínűleg jövő év tavaszán kerül majd sor.

Ezzel nem fejeződik be a munka, a pince előtti régi épületből turisztikai fogadóhelyiség lesz, melyben nemcsak a zalai programokkal, hanem a megye boraival is ismerkedhetnek a betérők. Amint a körülmények engedik, személyzet is lesz majd az irodában, s persze rendezvényeket szeretnének tartani.

Németh Károlyné elmondta: rendezik az épületek melletti kétezer négyzetméteres ingatlant is. A parkosítás mellett prést állítanak fel a területen, a java azonban még csak ezután jön. Ezer tő szőlőt telepítenek, melyek három év után termőre fordulnak, vagyis a jövőben már nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is megtekinthetik a borkészítés hagyományos fortélyait az érdeklődők.

- Nem kétséges, a boronapince új turisztikai kínálatot jelent majd a térségben, a népi örökség megmentésével a régiónk borkultúráját, szakmai értékeit is őrizzük majd.

Ezek is érdekelhetik