Hírek

2007.10.18. 02:28

A bántalmazott menekül

Zalaegerszeg - A Szociális és Munkaügyi Minisztérium javaslatot tesz arra, hogy készüljön önálló jogszabály a családon belüli erőszak visszaszorítása érdekében.

Bóbics László

Tóth Györgyi, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület munkatársa a szervezet tevékenységét ismertetve utalt arra is, hogy a családon belüli erőszak elleni küzdelem szempontjából kedvező jel, hogy a büntető törvénykönyv módosító csomagjába bekerült végre a zaklatás tényállása, ráadásul súlyosbító körülményként kezeli azt, ha rokonok, családtagok a sértettek. Azért fontos ez, fűzte hozzá, mert a NANE tapasztalatai szerint Magyarországon jelenleg komolyabb következménnyel jár a köz veszélyeztetése, mint a családtag bántalmazása, a feleség vagy az élettárs, illetve a gyermek testi épségének veszélyeztetése, személyes szabadságának korlátozása.

A tanácskozáson elhangzott az is, hogy a távoltartás viszonylag új jogintézménye nem tölti be megfelelően a szerepét. Dr. Pintér István, a Geopolitikai Tanács Közhasznú Alapítvány elnöke például az osztrák és a magyar gyakorlatot állította szembe. Mint mondta, a szomszédos országban nem a bántalmazottnak kell menekülnie, hanem az agresszort távolítják el. Beszélt arról is, hogy miközben Ausztriában tavaly mintegy 2000 távoltartási ügy zajlott, Magyarországon csupán 26 esetet regisztráltak. Tóth Györgyi mindehhez hozzátette: a hazai eljárás akár évekig is elhúzódhat, s a bántalmazottnak sok esetben addig is egy fedél alatt kell élnie a bántalmazóval.Önálló jogszabály

a családon belüli erőszak ellen

Ezek is érdekelhetik