Hírek

2007.07.10. 02:28

Újratermelődő szeméthegyek

Nagykanizsa - Az illegális hulladéklerakás terén bekeményített a közterület-felügyelet. A hatóság munkatársai tucat- nyi ügyet göngyölítettek fel az elmúlt hetekben, köztük az elmúlt idő- szak egyik legkirívóbb esetében feljelentést tettek a rendőrségen.

Zalai Hírlap

- Az elmúlt két hétben a munkatársak jó pár tetten érést produkáltak - mondta Bakonyi Tamás, a közterület-felügyelet vezetője. - Valójában csak ez, mármint a tettenérés az egyetlen hatékony fegyverünk, utólag ugyanis roppant nehéz bizonyítani a szabálysértést. Hiába találunk árulkodó nyomokat a szemét között, a feltételezett elkövetők általában megússzák a büntetést. Volt már olyan, aki elismerte, hogy a szemét az övé volt, ám azt mondta: valaki biztos ellopta a háza elől. S hasonló arcátlan magyarázatból akad bőven...

Múlt hét pénteken mi is a közterületesek mellé szegődtünk. Abban reménykedtünk, hogy szerencsénk lesz, s a helyszínen kérdőre vonhatjuk a szemetelőket. Merthogy az elkövetők adatait bizony nem adhatják ki, a személyiségi jogok védelme azokat is megilleti, akik építési törmelékkel, veszélyes anyagokkal szennyezik a környezetet.

- Tényleg nem tudtam, hogy tilos lerakni ezt a kis törmeléket, alig pár tégla az egész - szabadkozott Horváth János, aki az irodája átalakításából származó anyagot próbált elhelyezni saját területén. - Fel akartam tölteni ezt a földet, nem is gondoltam, hogy szabályt sértek.

A vállalkozónak ezúttal szerencséje volt, egyrészt kevés volt a lerakott törmelék, másrészt együttműködőnek bizonyult. Vállalta: azonnal megszünteti a jogsértő állapotot, s számlával bizonyítja, hogy a törmeléket a bagolai lerakóba helyezi el. Pár száz méterrel odébb egy jóval nagyobb illegális lerakót is találtunk. Több tonnányi bontott tégla, hatalmas betondarabok és tört aszfalt fogadott minket közvetlenül az út mellett.

- A múlt héten csíptünk fülön egy brigádod ezen a területen - így Papp Attila, az illegális lerakókra szakosodott közterület-felügyelő. - Éppen burították le az építési törmeléket, mikor előjöttünk a fák mögül. Mivel ez ipari mennyiségnek számított, azonnal feljelentést tettünk a rendőrségen. Sajnos, sok ilyen ügyünk van, az elmúlt két hétben legalább két tucat eljárást kezdeményeztünk. A legnagyobb fogásunk azonban nem ez volt, hanem a Csengery utca végén, a hűtőház mögötti magánterületen, ahol egy óriási illegális lerakót tártunk fel. Természetesen abban az ügyben is feljelentést tettünk.

Mint utóbb kiderült: érdemes volt kilátogatni a területre, a látvány magáért beszélt. Már az oda vezető út is építési törmelékből készült, a fa épület közelében pedig hegyekben állt a beton, a tégla, az aszfalt. Miután jobban körülnéztünk, olajos kannával, műanyag palackokkal bővült a lajstrom.

Kíváncsiak voltunk, kiknek a jóvoltából került a sok törmelék a területre, ám a közterület-felügyelet - hivatkozva a törvényre - nem adhatott információt.

Tegnap aztán a rendőrségen is érdeklődtünk, hogy áll az ügy. Mint azt Takács Csaba, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: elindult a nyomozás, az adatok alapján már tudható, hogy a törmelék egy része a HSMK munkálataiból - önkormányzati beruházás! - származik. Tovább göngyölítve a szálakat egy helyi vállalkozóhoz jutottunk.

- A törmelék egy részét valóban mi szállítottuk oda, ám azt kifejezetten a tulajdonos kérésére tettük, az erről szóló befogadási nyilatkozatot be is tudom mutatni - hangsúlyozta Mórácz József, a Tabán-Bau Kft. vezetője. - A többi törmelékhez semmi közünk sincs. Úgy érzem nem követtünk el bűnt, hiszen mi csak a leendő út alapját készítettük el.

Pár telefon után a terület gazdáját is utolértük.

Dobri Lajos azt mondta: nem volt tudomása arról, hogy az út mögötti területre is került építési törmelék, valószínűleg azt egy ismeretlen személy hordta oda, ő ugyanis csak a leendő út alapjára adott engedélyt, az óriási betondarabokra nem.

Nos, mint kiderült: a rendőrség már nyomoz az ügyben, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértéséért egyébként 3-5 év szabadságvesztés is kiróható. A rendőrségen azt is megtudtuk, hogy az idei évben eddig 25 hasonló ügyben vizsgálódtak, melyből három esetben már vádat is emeltek.

S egy utolsó adat a témához. A bagolai hulladéklerakó területén 2 forintért lehet elhelyezni egy kilónyi építési törmeléket.Tudják, hogy ki szállította oda, ám kérdéses, hogy ki szállítja majd el onnan

Ezek is érdekelhetik