Hírek

2007.02.06. 03:29

Vissza a jövőbe?

Zalaszentgrót - Végleg megunta az eddig üresnek bizonyult ígérgetéseket a kisváros képviselő-testülete, mely legutóbbi ülésén úgy döntött: élni kíván a termálfürdő melletti, üdülőfalu, illetve hotel helyének szánt terület visszavásárlási jogával.

Sámel József

- Az előző önkormányzat jutányos áron adta a vállalkozás tulajdonába a kérdéses területet, fűre-fára vonatkozó ígéretet kaptunk bőven, ám az előre látható fedezethiány miatt az üdülőfalu és a hotel azonban álom maradt - utalt a történtekre Császár József polgármester. - Az új képviselő-testület egyeztetése alapján ezért született a döntés, hogy éljünk megnyíló visszavásárlási jogunkkal, vegyük vissza a területet, s a kérdések tisztázását követően más beruházóval indítsuk újra a projektet. Úgy gondolom, a város turizmusa már így is vesztett az üggyel, hiszen késik a beruházás, sok idő eltelt.

Az idő a jövőre nézve is fontos paraméter. A tanácskozáson is felvetődött ugyanis: mi lesz, ha a beruházóval nem sikerül megegyezni, s jogi útra terelődik a kérdés.

- Az egyeztetések során a kompromisszumra törekszünk, ez egyértelmű - tette hozzá a polgármester. - Úgy vélem, ha Kis-Jakab úr reális összeget kér, gyorsan megállapodunk. A tiszta jogi helyzet megteremtését követően pedig talán találunk olyan céget, mely megfelelő idő alatt megvalósítja a terveket.

Hasonlóképpen vélekedik a fürdő kialakításában jelentős szerepet vállaló Borbíró Frigyes alpolgármester is.

- A város sokat veszített a késlekedéssel az elmúlt három évben, pedig lett volna tőkeerős beruházó - mondta. - Az önkormányzat jelen helyzetben nem tehet mást, mint hogy visszaveszi a területet, s mással valósíttatja meg a projektet. Akár más formában is. Meggyőződésem, hogy elsőként a hotelt kellene megépíteni, utána az üdülőfalut. A felmerült költségeket a szerződés szerint valóban meg kell fizetnie a városnak. Évekkel ezelőtt, már látva a jövőképet, jó lett volna, ha a terület árát - 45 millió forintot - az előző testület félreteszi. Természetesen van egy bizonyos összeghatár, mely tárgyalási alapot képez, s tudjuk jól, az önkormányzatnak komoly a felelőssége az ügyben.

Az alpolgármester úgy látja, ha ez év második felére sikerül a megegyezés, jó esély nyílik arra, hogy még időben beinduljon a beruházás.

- Ez lesz alapja, hogy a városban valóban megkezdődjenek az egyéb turisztikai fejlesztések. Ehhez - hozzárendelve a megfelelő saját forrást, nem elzárkózva a hitelfelvételtől sem - szükség lesz az évről évre egyre több (a tavaly 86 ezer) vendéget fogadó fürdő bővítésére, ezzel kapcsolatosan már vannak konkrét elképzeléseink.

Borbíró Frigyes szerint nem okoz problémát, hogy a kérdéses terület jelenlegi gazdája egyben a fürdő üzemeltetője.

- Két különböző, jogilag elkülöníthető szerződésről van szó. A beruházás kapcsán közös az érdek.

Egyelőre nem tartja időszerűnek a zalaszentgróti képviselő-testület vételi joggal kapcsolatos döntését Kis-Jakab Árpád, az üdülőfalu fejlesztését végző kft. képviselője.

- Hivatalos értesítést ugyan eddig nem kaptunk, gondolom, ez a döntés arra vonatkozik, hogy amennyiben a kikötött határidőig nem sikerül a szükséges pénzt előteremteni, s az esedékes kötbért nem fizetjük ki, úgy a város élni kíván a vételi jogával. A helyzet az, hogy van egy halasztó hatályú ügy - jelesül a szeptemberi kötbér. A város, mint a fürdő tulajdonosa, az üzemeltetési szerződés szerint tartozik nekünk bizonyos, a fürdőt érintő nagyjavítások költségeivel, amely nagyságrendileg megegyezik a szeptemberi kötbér összegével. Írásban kértük, hogy egyeztessünk, számoljunk el. Választ nem kaptunk, ellenben bírósági végrehajtási határozatot igen. Az októberi kötbért befizettük, a novemberit, a decemberit a fenti okokból nem, a januári pedig még csak most válik esedékessé. A szerződés szerint háromhavi kötbér elmaradása után - véleményünk szerint csak márciusban - nyílik meg a város vételi joga. De nem is ez a lényeg. Mi még mindig a megvalósításon dolgozunk, a befektetéshez szükséges összegre ígéretet kaptunk.

- Hasonló ígéretek már korábban is voltak erre vonatkozóan.

- Ezek az ígéretek minden esetben az esetleges befektetők, illetve finanszírozók közvetített ígéretei voltak, és ezeket az ígéreteket a képviselő-testület és a sajtó szorítására tettük. Mi eredetileg csak az üdülőfalut terveztük, az ehhez szükséges önerővel rendelkeztünk is. A hotel építése és a fürdő üzemeltetéseaz akkori képviselő-testület többségének határozott és üzemeltetési szempontból helyes, abszolút megalapozott akarata szerint, kötelezően előírt plusz volt. A testület véleményével, hogy a projekt egy kézben lehet működőképes, mi is teljes mértékben egyetértettünk, azonban ez a döntés a maximum egymilliárdosra tervezett projektet egy csapásra az ötszörös értékére növelte. Ezen a ponton kezdődött meg az időbeni csúszás! Ennek az új helyzetnek megfelelően finanszírozót, külső befektetőt kellett keresnünk. Sajnos egy zalaszentgróti befektetésért, finanszírozásért most még nem állnak sorban a tőkével rendelkező cégek, bankok. A rendelkezésünkre álló összeget nagyon gyorsan felemésztette a többlet terület megvásárlása, a hotel terveztetése, a fürdő veszteséges üzemeltetése stb.

- Rendben. Mi lesz, ha mégsem sikerül megszerezni a pénzt, s lejár a határidő?

- Akkor jön el az ideje, hogy leüljünk és tárgyaljunk. A megoldás azonban a két féltől függ, és sokféle lehet. A számunkra legrosszabb esetben - a szerződés értelmében - érvényesítjük követeléseinket, költségeinket. Ezek a költségek azonban nem csupán a tulajdonképpen mezőgazdasági (rét, erdő) területként megvásárolt földek eredeti árát foglalják magukban. Nagyon sok pénzt és energiát fektettünk abba, hogy ezek jogerős építési engedélyekkel rendelkező építési, illetve projekt területekké váljanak, melyek egy magasabb értéket képviselnek akár a város kezében is. Továbbra is a megvalósításon dolgozunk, de nem várt kudarc esetén nyitottak vagyunk a békés rendezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!