Hírek

2007.02.01. 03:28

Gyerünk a moziba be!

Megyei körkép - Még mindig járunk moziba, mutatják a megyei filmszínházak látogatási statisztikái. Sok helyütt csak minimálist csökkent a nézőszám, ám van, ahol - anyagiak hiányában - veszélybe kerültek a további filmvetítések.

Tódor Tamás

- Az Art mozi jegybevétele tavaly bruttó 8 millió forint volt, de minden lehetőséget kénytelenek vagyunk megragadni, hogy talpon maradjunk - közölte Gaál Jánosné. - Rendezvények lebonyolításával is foglalkozunk, illetve még a városi önkormányzat támogatása járul hozzá a működési költségekhez.

A moziforgalmazó örömmel jegyezte meg, hogy a legtöbb bevételt elért filmek között számos magyar alkotás szerepel: például az Üvegtigris második része, Szabó István Rokonok című adaptációja, illetve az 1956-os forradalomról szóló Szabadság, szerelem.

A hévízi Fontana filmszínház munkatársa, Peszlegné Gyulovics Gyöngyi úgy vélekedett, hogy egy mozi üzemeltetéséhez mindenképpen szükséges az a támogatás, amelyet az art filmek vetítése után lehet igényelni. A hévízi intézmény 2006-ban 5,8 millió forintos normatív támogatás tudott elérni - bruttó 8,5 millió forintos jegybevétel mellett. A Fontana sikerességét bizonyítja, hogy az előadások és a látogatók száma is tíz százalékot meghaladóan emelkedett 2005-höz képest.

Zalaszentgróton, a városi művelődési központban heti négy alkalommal tartanak filmvetítéseket. Varga István, az intézmény vezetőjének közlése szerint a 2006-os látogatottság mindössze 2 százalékkal csökkent a tavalyelőtti adathoz képest - a nézők pedig 742 ezer forintot hagytak a pénztárban.

- Nem könnyű talpon maradni, hiszen a kölcsönzési díjak és a szállítási költségek súlyos terhet jelentenek - így Varga István. - Egyetlen filmkópia szállítása meghaladja a 4 ezer forintot. Ráadásul a teljes jegybevételt sem tarthatjuk meg, a filmforgalmazóknak a bevétel 40 százalékát kell megfizetnünk.

Letenyén 2006 elején még heti 2-3 filmvetítést tudtak biztosítani, anyagiak hiányában az év utolsó hónapjaiban már csak heti egy vetítést vállalhattak. A megemelt jegyárak mellett ez azonban nem érződött a bevételen: a mozinézők 470 ezer forint értékben váltottak jegyet, amely csupán 8 ezer forinttal kevesebb a 2005-ös adathoz képest.

- Az év közepéig még vetítettünk art filmeket, de aztán leálltunk vele, így sajnos az utánuk járó normatív támogatásra sem tarthattunk igényt - válaszolta érdeklődésünkre Bagladi József, a helyi művelődési ház mozivezetője. - A mozi működését így a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú művelődési ház költségvetéséből oldjuk meg.

Zalalövőn olyannyira veszteséges a mozi működtetése, hogy kérdésessé vált a filmvetítések további sorsa. Pintér Antal, a művelődési központ igazgatója elmondta, hogy a tavalyi 39 tervezett vetítésből - érdeklődés hiányában - csupán 22-öt tudtak megtartani. S mivel az elmúlt évben a kiadások 300 ezer forinttal haladták meg a 111 ezer forintos jegybevételt, a mozi szüneteltetése tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak.

- Egyelőre úgy tűnik, hogy februárban játszunk filmet utoljára, de ez még a következő hetek nézőszámától is függ - szólt az igazgató. - Sajnos a kis mozik halálra vannak ítélve, hiszen előfordul, hogy féléves késéssel érkeznek le hozzájuk - így hozzánk is - a premierfilmek, amikor már a videótékákban is elérhetők. Érdeklődtünk már a nyilvános, DVD-hordozóról történő vetítési lehetőségekről, mivel ezek szállítási díja lényegesen olcsóbb lenne, mint a hagyományos filmkópiáé - de ennek még nincs hazánkban kialakult rendszere.

Felvetettük az art filmek után járó támogatást, de Pintér Antal szerint annak igénybevételéhez art mozivá kellene minősülniük, ami plusz egy vetítést jelentene hetente - s ezt a művelődési központ már nem tudja felvállalni.

A Palace Nagykanizsa mozi tavaly augusztustól viseli új nevét, miután a korábbi tulajdonos, az Intercom Zrt. eladta Hollywood nevezetű multiplex-láncát a Palace Cinema-nak. Mint Juhász Ildikótól, az üzemeltető Palace Mozi Kft. office menedzserétől megtudtuk, tavaly 73 ezer néző váltott mozijegyet Nagykanizsán. A statisztika szerint tehát növekedésről beszélhetünk, hiszen 2005-ben csupán 65 ezren látogattak el ebbe a multiplex moziba.

A megyeszékhelyi Cinema City látogatottsági adatait nem szolgáltatta ki nekünk a mozihálózat, csupán annyit tudtunk meg a budapesti központtól, hogy 2006-ban többen látogattak el zalaegerszegi egységükbe, mint tavalyelőtt.

A filmszínházak kemény évvel kénytelenek szembenézni 2007-ben is, mivel idén januártól szigorodtak a normatív támogatás feltételei. A támogatás elnyeréséhez már eddig is kikötésként szerepelt, hogy a vetítések 60 százalékában art, illetve magyar filmalkotásokat kötelesek játszani a mozik. Idén januártól továbbá ezen filmek kezdési időpontjának az este 18 és 21 órai idősávba kell esnie.

Ezek is érdekelhetik