Hírek

2007.02.17. 03:29

A polgármester "nem hagyja" szétbeszélni

Nagykanizsa - Csütörtökön, lapzártánk után, az önkormányzat Fidesz-frakciója eltörölte a napirend előtti hozzászólások intézményét a közgyűlésben. A módosított szervezeti és működési szabályzat szerint a képviselőknek mostantól csak az ülések végén lesz lehetőségük hasonlóra.

Varga Andor

- Jogilag nem támadható a döntés, ám abszurd és antidemokratikus - jelentette ki Tóth László, az MSZP frakciójának vezetője. - Eddig is tudtuk, hogy ebben a négy évben nem lesz túl nagy mozgásterünk a közgyűlésben, hisz a jobboldali többség akkora, hogy minden javaslatunkat lesöpörheti az asztalról. De akkor is felháborít, hogy a fölényükkel visszaélve így gúzsba kötnek bennünket, elvéve az egyetlen lehetőséget a véleményünk elmondására.

Első ránézésre persze nem olyan nagy a baj, hiszen felszólalni lehet, csupán nem napirend előtt, hanem az után. A valóságban azonban az ellenzék szerint ez az elhallgattatással egyenlő: a közgyűlés hagyományai szerint ugyanis ez az után gyakran már inkább hajnali, mint éjszakai órákra esik, s az érintettek tartanak tőle, hogy gondolataikat tulajdonképpen hallgatóság nélkül mondhatják majd el.

- Marton István viselkedése nem meglepetés, a kommunista attitűd van jelen vele, soha nem volt demokrata, ebből a tárgyból most is megbukott - hangzott az SZDSZ-es Röst János sommás véleménye. - Rajta nem csodálkozom, de a Fideszen igen: ha az országgyűlésben ilyen döntést hoznának, ők valószínűleg a Parlamentet is elbontanák.

- Aki szerepelni akar, nyugodtan megvárhatja a közgyűlés végét - replikázott a város első polgára. Marton István egyébként már a választások utáni első nyilatkozatainak egyikében elmondta: nem fogja hagyni, hogy a képviselők szerinte lényegtelen dolgokkal szétbeszéljék a közgyűlést. - Azt akarom, hogy az érdemi munkára koncentráljunk. Azt nem mondom, hogy a napirend előtti felszólalásokban nem volt értékes, megszívlelendő, de a fontos ügyek eztán sem sikkadnak el. Engem bármelyik képviselő megkereshet, s ha az ügy lényeges, napirendi pont lesz belőle.

A csütörtöki közgyűlés költségvetési szavazásának is volt tegnap utóélete: a koncepciót az ellenzék képviselői közül az e szándékát elő-re jelző Papp Ferenc (MSZDP) mellett a szocialista Bicsák Miklós is megszavazta. Reggel úgy hallottuk, a frakciót párton kívüliként im-már a negyedik választási ciklusban erősítő városatyát e lépéséért kizárással sújtották, ám ilyen (egyelőre?) nem történt. Az ügyben a jövő hétre összehívják az MSZP helyi elnökségét, az határoz majd.

Ezek is érdekelhetik