Hírek

2007.01.10. 03:24

Vörösréz helyett horganyzott csatorna

Pakod - A színesfémtolvajok számára semmi sem szent, a pakodi templomépületről tavaly nyáron egyszerűen leszaggatták a vörösréz ereszlefolyó csatornákat. Az egyházközség már ezt is szomorúan vette tudomásul, majd következett az újabb döbbenet, jelesül, hogy a kárt nem fizeti meg a biztosító.

Zalai Hírlap

Rácz Zoltán, a Generali-Providencia Zrt. Dél-magyarországi Ügyvitelirányítási Központ ügyviteli igazgatója válaszolt a pakodi templommal kapcsolatos kérdéseinkre.

- A plébános azt mondja, a csatornát nem tudják elzárni, annak kültéri funkciója van, ami mindenki számára egyértelmű dolog.

- Mit kellett volna tennie a pakodi egyházközségnek, hogy kifizessék számukra a lopási kárt?

- Ebben az esetben egyértelműen lopásról van szó. A lopás és a rongálás között a különbség az, hogy vandalizmus és rongálás esetében a sérült tárgyak a helyszínen maradnak, míg lopásnál a sérülés nem szükséges, de az adott tárgynak nyoma vész.

- A rendőrségi jegyzőkönyv lopásról, erőszakos (vandál) károkozásról beszél. Ennyi erővel akár a tömör aranyból készült keresztet is ellophatják a templomok tornyáról (már ha van), azt sem fizetnék ki?

- Lopást általánosan nem szokás bevállalni, annak bizonyítási nehézsége miatt. Így mi sem vállaljuk be a biztosítható kockázatok között. Napjainkban sajnos nagyon jellemzővé vált a színesfémlopás, még a legkisebb darabok, például a szalonnasütők réz dekorációi is veszélyben vannak. Így a réz csatorna is, mely szép, dekoratív, hosszú távra szól, már ha el nem lopják. A betöréses lopás más kategória, abban az esetben vannak fellelhető nyomok. Így az Ön által említett esetleges keresztlopásnál is lennének, mivel a toronyba nem egyszerű feljutni. A csatornát viszont csak leszaggatták.

- A méltányossági kérelmet is azonnal elutasították, ennek mi volt az oka?

- Méltányosságot abban az esetben szoktunk megfontolni, ha az ügyfélnek egyéb kárterhelése nem volt. Ez esetben ilyen jellegű megfontolásra nem is volt lehetőségem, hiszen a pakodi templom esetében a kifizetés eddigi mértéke már meghaladta a befizetett díjak összegét.

- Ha ez nem így lenne, fizettek volna?

- Valószínűleg igen.

A pakodi templomra valószínűleg nem kerül többé vörösréz csatorna, az egyházközségnek ugyanis nem lesz rá pénze, ráadásul az új lefolyók is könnyen arra a sorsra juthatnának, mint a régiek.

- Mivel azonban az épületet védeni kell az esőtől, horganyzott csatornát szereltettünk fel. A vörösréz szebb lenne, de ez a biztosító döntése után álom maradt - tette hozzá Horváth Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!