Hírek

2007.01.06. 03:27

Többen lesznek

Nagykanizsa (sza) - A kormány döntése alapján 500 fővel emelik az ország hivatásos tűzoltóinak létszámát. Ennek eredményeként a nagykanizsai parancsnokság más hasonló szervezeteket meghaladó mértékben fejlesztheti legénységi állományát.

Szakony Attila

- A kormány által meghatározott létszámemelés révén Nagykanizsán idén 17 készenléti szolgálatot ellátó beosztott tűzoltót vehetünk fel - magyarázta Egri Gyula alezredes, tűzoltóparancsnok. - Ennek eredményeként csökkenteni tudjuk a munkaidő-alapunkat. Jelenleg ugyanis átlagosan heti 52 órát dolgoznak a tűzoltóink, jóval többet tehát a törvényben előírtnál. Ez ugyanakkor azt is megmutatja, milyen hihetetlenül le voltunk maradva létszámilag a hasonló nagyságú parancsnokságoktól.

A döntésben az is szerepet játszott, hogy az elmúlt években nagyon komoly mértékben fejlesztették a kanizsai parancsnokság műszaki felszerelését: erdőtüzes gépjármű-fecskendővel, nagy teljesítményű önjáró daruval, országúti gyorsbeavatkozóval és még kishajóval is gyarapodtak. Mindezek eddigieknél is jobb kihasználását teszi lehetővé a létszámemelés, melynek eredményeként az állomány 87 fősre duzzad.

- Nagyon sok jelentkezőből választjuk ki azokat, akiket február 26-án beiskolázunk, és négy hónapos, a kanizsai tűzoltó tisztek által vezetett kiképzés után vizsgára bocsátunk - jelezte az alezredes. - Tapasztalataink szerint 8-10 jelentkezőből 1 felel meg a követelményeknek.

A kanizsai hivatásos tűzoltók közé csak 30 év alatti, megfelelő egészségügyi és fizikai állapotban lévő, büntetlen előéletű, legalább középfokú műszaki jellegű végzettséggel rendelkező emberek kerülhetnek. Előnyt élvez, aki hivatásos jogosítvánnyal, PÁV 1-es vizsgával, nehézgépkezelői engedéllyel rendelkezik.

A tűzoltóvizsgán eredményesen túljutók bruttó 140-150 ezer forint kezdő fizetést kapnak majd, s egy évig a próbaidejüket töltik. Igazán képzett, önálló munkavégzésre alkalmas tűzoltóvá 6-7 év gyakorlat után válnak, akkor bízzák majd rájuk a több száz millió forint értékű gépjárműveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!