Hírek

2007.01.03. 03:29

Roham a gázosoknál

Zalaegerszeg-Nagykanizsa (kv, szj) - Zalából a tegnapi napig 31 ezer gázártámogatási kérelem érkezett a Magyar Államkincstár területi igazgatóságához. Becslések szerint eddig a jogosultak kétharmada adta be az igénylőlapot, de sokan hibásan töltötték ki.

Zalai Hírlap

A támogatáshoz jutás egyik feltétele, hogy a kérelmező nevén legyen a gázóra, ezért óriási a tömeg mostanában a gázszolgáltatók ügyfélszolgálati irodáiban. Az e-on csoport kanizsai irodájában tegnap reggel kilencig már száz ügyfelet regisztráltak, s nem sokkal tizenegy előtt a 767. sorszámot adták ki (ez amúgy csak a 167. volt, mivel 600-nál kezdtek). S ehhez még tegyük hozzá: a nagy sort meglátva többen visszafordultak. Akik maradtak, általában 50 percet kellett várniuk. A megpróbáltatásokat azok viselték a legnehezebben, akiknek hiányzott valamilyen papírjuk. Sokan elhunyt hozzátartozójuk nevéről kívánták átíratni a gázórát (ez manapság már ingyenes), amihez halotti anyakönyvi kivonat, gázóraállás, és üzletipartner-azonosítószám is kell.

- A gyorsabb ügyintézés érdekében a gázügyekkel foglalkozó ügyfélszolgálati munkatársaink számát január 2-ától megnöveltük. Irodánk 8-tól 15.30-ig (szerdánként 16.30-ig) tart nyitva, pénteken viszont csak délig. Arra számítunk, hogy az ügyfelek rohama a következő napokban sem csökken - kaptuk az információt a Közép-dunántúli Gázszolgáltató Rt. egyik illetékesétől.

Szerkesztőségünkben továbbra is sokan érdeklődnek az új támogatási rendszerről (a 92/502-239-es számon várjuk a hívásokat), s vita zajlik lapunk internetes fórumán a változásokról. Egyik nagykanizsai olvasónk, Ferincz Jenő arra hívta fel a figyelmet, hogy véleménye szerint a gázártámogatás megállapításához az állam nem kérheti törvényesen az állampolgároktól az adóazonosító számot, sem az ügyfélazonosító számot, a hivatkozási számot, a mérőóra gyári számát, a fogyasztási hely azonosító számát, a gázszolgáltatóval kötött szerződés számát, illetve a gázszámlát, mert a Magyar Államkincstár nem kapott törvényi felhatalmazást ezeknek az adatoknak a megismerésére és kezelésére. Ugyanilyen okok miatt aggályos a gázártámogatásra való jogosultság APEH általi ellenőrzése is, vélekedett olvasónk, aki úgy látja: az állam még a támogatásért cserébe sem kérhet jogsértő módon adatokat az állampolgárokról. Az adóazonosító számot ismerve akár adótitok birtokába is juthatnak illetéktelenek, érvelt Ferincz Jenő, aki a lehetőségét is szeretné elkerülni annak, hogy adataival visszaéljenek.

Egy másik hozzászóló nem talált kivetnivalót a kért információk rendelkezésre bocsátásában, de nemcsak jogi kérdésekről esett szó az internetezők körében. Volt, aki azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a lakosság terheit növelő új támogatási rendszert, vitapartnere azonban az eddigi szabályozást tartotta igazságtalannak, azt a gyakorlatot, hogy a dúsgazdagok gázszámlájához is hozzájárult az állam közpénzből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!