Hírek

2007.01.26. 03:29

Nem tárgyalás nélkül döntöttek

Zalaegerszeg (mh) - Kinek állhat érdekében? címmel tegnap Borsos József, a Nyugat-dunántúli Regionális Egészségügyi Tanács elnöke tartott sajtótájékoztatót.

Magyar Hajnalka

A talányos finist megelőzően az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai rendkívüli ülésén elhangzottakra reagált. Az összejövetelen Horváth Ágnes, az egészségügyi minisztérium államtitkára Borsos József elmondása szerint avval vádolta meg a RET-eket, hogy felelőtlenül, tárgyalás nélkül dobták vissza Molnár Lajos miniszter kórházi ágyszámleépítésre vonatkozó javaslatát. Az elnök kifejtette, a nyugat-dunántúli tanács már évekkel ezelőtt bekapcsolódott a régió egészségügyi fejlesztését célzó program kimunkálásába, s a hosszú, közös munka gyümölcseként kiérlelt egy konszenzus közeli tervezetet az ágyszámok elosztására. Ezt a koncepciót, amely meglátása szerint valóban a helyi igények és lehetőségek alapján született, tavaly december elején el is küldték a minisztériumnak. Igaz, abban később a miniszter által kínáltnál 107-el több ágy szerepelt. Válasz helyett azonban a miniszteri javaslatban a soproni kórház súlyponti kiemelése és egyéb okok miatt drasztikusan tovább csökkent az elosztható aktív ágyak száma, s az ajánlat már köszönő viszonyban sem volt a RET javaslatával. Mindezek fényében január 16-ai ülésükön már valóban csak elutasítóan dönthettek, ám közel sem tárgyalás és megfontolás nélkül. Visszautasította azt a vélekedést is, hogy a tanács tagjai politikai alapon vetették volna el a javaslatot, megalázónak tartja, hogy több évtizede az egészségügyben dolgozó szakembereket ilyen vádakkal illessenek.

A RET-nek feladata lett volna az is, hogy a megszüntetendő ágyszám húsz százalékának megfelelő kapacitást átcsoportosítson a fejlesztendő járóbeteg-ellátásba. Feltétel azonban, hogy csak azok az egészségügyi szolgáltatók kaphatnak plusz járóbeteg-kapacitást, ahol nem működik fekvőbeteg-ellátás. Amíg azonban ez utóbbi körről nincs döntés, mihez tudna viszonyulni a RET? Nem a tanácsok mulasztottak tehát - erősítette meg Borsos József -, hanem a minisztériumban tapasztalható bizonytalanság és káosz az oka a kialakult helyzetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!