Hírek

2007.01.04. 03:24

Nem kell lépcsőt mászni a betegeknek

Zalaszentgrót (sj) - Egyelőre még kevesen használják, ám biztos, hogy az Egészségügyi Központban nemrég kialakított lift megkönnyíti a mozgáskorlátozottak, idős, elesett betegek helyzetét.

Sámel József

- Az intézménybe sok olyan beteg, idős ember érkezik, akinek néha szinte áthidalhatatlan gondot okoz, hogy feljusson az emeletre, a háziorvosához, illetve a különböző szakrendelésekre - erősítette meg a lift szükségességét dr. Varga Tamás, a központ igazgató-főorvosa. Hozzátette: előfordult, hogy a laborasszisztens a földszinten vette le a vért, a beteg ugyanis egyszerűen nem tudott felmenni a lépcsőn. Gondot jelentett az is, ha valakit tolószéken, esetleg hordágyon vittek vizsgálatra, a szűk lépcsőn nem volt egyszerű a feljutás.

A beruházásra amúgy egy kedvező lehetőség adott módot. A ZalA-KAR Kistérségi Innovációs Társulás pályázaton nyert pénzt, összesen tizenhárommillió forintot a központi ügyelet rekonstrukciójára. Ennek keretében készülhetett el a lift, mintegy hétmillió forint ráfordításával.

- Nyílászárócserékre került sor, s bontásokkal, válaszfalak áthelyezésével kialakítottunk egy betegőrző-fektető helyiséget, melyet szintén előír az ÁNTSZ, de készült a tüdőgondozói labor, s mozgáskorlátozott WC is - folytatta dr. Varga Tamás. - Az orvosi ügyeletnél rámpa épült, egyébként e helyről legkönnyebb megközelíteni a liftet. A gázkazán rekonstrukciója megtörtént, ugyanakkor fontos lenne, hogy a 39 esztendős, rossz állapotú külső nyílászárókat, valamint az öntöttvas radiátorokat mielőbb kicseréljük. Szerepel az elképzelések között az épület parkolási gondjainak enyhítése. Szükség lenne arra, hogy a háziorvosok saját hellyel rendelkezzenek, s a betegek is gond nélkül meg tudjanak állni - szóba került, hogy az épületen hátsó bejáratot alakítunk ki, annak közelében ugyanis jobbak a parkolási feltételek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!