Hírek

2007.01.27. 03:28

Megbecsült régi fajta

Keszthely (há) - A szarvasmarha-ágazatban működő Magyartarka Tenyésztők Egyesülete a fiatal szakemberek első találkozóját rendezte meg tegnap a Pannon Egyetem Georgikon karán.

Horányi Árpád

Az 1989-ben alakult fajtatenyészeti egyesület bemutatása során elhangzott, hogy a 35 tagú alapítói létszám mára több mint 1600 főre emelkedett, 29 ezres állatállomány tartásával. Az egyesületi munkának nagy szerepe van abban, hogy a magyar tarka állománynak ma jobb a jövőképe mint a másfél-két évtizeddel ezelőtti kilátások voltak. A fajta olyan genetikai potenciált képvisel, amire a tejtermelés és a húshasznú nevelés is versenyképesen felépíthető. A jövőkép elemzése során esett szó arról, hogy a 20-49 és az 50-100 darabos állományt tartók körében jellemző a létszámnövekedés.

A tanácskozás résztvevői az egyetem tanüzemében megtekintették a tejelő szarvasmarhatelepet. Fejhetőségi vizsgálatot és bemutató küllemi bírálatot is tartottak, utóbbira versenyszerűen került sor. A program további két szakmai előadást követően ma zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!