Hírek

2007.01.16. 03:29

Fejlesztésre ítélt Festetics-örökség

Keszthely - A Festetics-kastélyt hajdan három generáció építette, eredeti funkciója során hét lakta, majd az azt követő egy-két emberöltő alatt akár meg is semmisülhetett volna. Évtizednyi idők nem kedveztek a műemlékeknek, sokáig a múlt formai tagadása miatt, majd azért, mert azóta sincs az a pénz, amivel varázsütés szerűen újra lehetne teremteni az egykori értékeket.

Horányi Árpád

- Műemlékekkel nem szabad türelmetlennek lenni - így az igazgató. - Amit eddig tenni lehetett, az az értékeink jövőjének védhetőségébe vetett hittel végzett következetes munka, kitartással minden apró lépés megtétele ahhoz, hogy amink van, azt ne veszítsük el, s az örökséget egyben tartva annyival gyarapítsuk, amennyire éppenséggel adott időben futja.

Ez az irányítói filozófia vezetett odáig, aminek köszönhetően ma a zalai Balaton-part városa azzal büszkélkedhet, hogy a kastélymúzeum Magyarország legnagyobb műemlék-együttese. Ami pedig ma napirenden van, azzal a parkja is országosan páratlan címre avanzsálhat: az egyedülálló olyan kastélykert, ami eredeti állapotában rekonstruálható.

- A hosszú távra szóló fejlesztési tervünk anyagi igényeit állítottuk most párhuzamba a 2007-2013 között elnyerhető EU-s pályázati forrásokkal - említette az igazgató.

Ma már inkább természetes része, mint mérföldköve a város kulturális kínálatának az, hogy sokéves befektetések után a kastélyépület mindenegyes négyzetmétere funkcionál. Immár magától értetődik a látogatóknak az is, hogy az egykori Ybl-lovarda néven ismert épület eredeti pompájával, hintókiállításával újra a pazar látnivalók része. Fedél alatt van a vadászati múzeum és modellvasút kiállítás épülete, a ház idén nyáron megnyitja kapuit. Ezzel egyébként már az Európa Terv startolt, a Festetics örökség fejlesztése és bemutathatóvá tétele elnevezéssel indult fejlesztési folyamat első ütemeként.

Hároméves munkát jelöl a programtervben 520 millió forintos igénnyel a félezer éves lóváltó állomás és az Amazon szálló rekonstrukciójának befejezése. A legnagyobb költségigénnyel: 1,3 milliárd forinton felüli összeggel jelenik meg a parkrekonstrukció elvégzése, 2010-re ütemezett befejezéssel. Ennek kapcsán mondta el dr. Czoma László, hogy idén áprilistól a városlakókon kívülieknek fizetős lesz a kastélypark látogatása. A parkbelépő háromszáz forint lesz, diákoknak és nyugdíjasoknak kétszáz, de ez csak azokat a vendégeket érinti, akik az épületbe nem akarnak bemeni. Akiknek séta közben támad kedvük, hogy mégis megnézzék a kastélyt belülről is, ahhoz a parkjegy árával csökkentett összeget kell fizetniük.

- Évente hetvenezer tő virágot ültetünk el a parkban, a zöldfelületek kezelése, a parki létesítmények felújítása, gondozása már olyan költséget jelent, hogy abból nem tudjuk nélkülözni a látogatói hozzájárulást - mondta az igazgató. - Az innen kapott bevételt teljes összegében a park fejlesztésére fogjuk fordítani.

Az EU-s forrásokból megvalósítható parkrehabilitációval a volt honvédségi területként ismert 25 hektáros jelenlegi kultúrsivatag nyeri vissza azt a pompáját, amit eredetileg 1883-ban építtettek a Festeticsek. Európa akkori egyik legszebb angolparkjának különlegességei a brit egyetemeken folyó kertészképzési tananyagban ma is etalonként szerepelnek. A rekonstrukciós tervek mindennek alapján állatövi jegyek szimbolikáját idéző fantázikertet, élő díszek harmonikus csoportosításával ligeteket jelenítenek meg szórakoztató játékokra alkalmas útvesztőkkel, sövényekkel, pihenőterekkel, változó vízképű szökőkutakkal, kilátódombbal és számos más érdekességgel. Többek közt benne szerepel egy szabadtéri színielőadások és kerti mulatságok kis palotájának a felépítése is, fesztiválok színtereként.

A parkot ma kettészelő út felszámolásának befejezését 2008-ra tervezik, ebben az időben kell majd megépülnie a kiváltó elkerülő útnak, annak mintegy 120 milliós költségére a város önkormányzatával közös pályázatot nyújt be a múzeumi kht. A csatolandó területen kap majd helyet az iszlám művészeti múzeum és kertje, aminek kialakítása a park után az egyik legnagyobb költséggel járó feladat lesz: 1,2 milliárdos ráfordítási igénnyel.

Dr. Czoma László elmondta: a kastélynak mindig volt keleti gyűjteménye, a viszontagságos történelmi időkben a japán és kínai szalonok bútorai eltűntek. Nemrég a múzeum Kuvaitból, mintegy másfél milliárd forintnyi értékű ajándékot kapott: félezer tárgy, 23 iszlám országot képvisel Marokkótól Indiáig. További műtárgyak is várhatók több milliárd forintnyi értékben. A terv megvalósulásával Európa egyetlen iszlám művészeti múzeuma jön létre.

A pályázati ciklus zárófejezetét Fenékpuszta rehabilitációja jelenti két részben. A majorság a Festeticsek idejében volt funkcióját kaphatja a lovasörökség újraélesztésével. Erre 975 milliós pályázati forrás megcélzása szerepel a tervben, 2009-2011 közti felhasználással. A római erődrendszer 2010-2013 között megvalósítandó rekonstrukciós terveihez a múzeumi kht. 1,3 milliárd forintra pályázik. Mindennek nemrég elkészült tervei a kastélymúzeum konferenciaszárnyának előterében rendezett kiállításon megtekinthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!