Hírek

2007.01.30. 03:29

Februártól többe kerül az áram

Zalaegerszeg - Miközben február elsejétől ismét drágul a villamos energia ára, azzal is számolni kell, hogy az ágazat dolgozói sztrájkba lépnek jelentős árkedvezményük megvédése érdekében.

Tódor Tamás

Az árváltozás a nagyfogyasztókat is érinti. Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. műszaki igazgatója elmondta, a tavaly augusztusi áremelés éves szinten 12 millió forintos többletköltséget jelentett a vállalatnak. Az idei éves számla pedig - az emeléssel együtt - a 300 millió forintot is meg fogja haladni, s emiatt folyamatos költségcsökkentésre kényszerülnek.

Az áremeléssel kapcsolatban eljuttattuk kérdéseinket az E-on Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. győri központjába, ám onnan azt a választ kaptuk, hogy nem kívánnak nyilatkozni, hangsúlyozva, hogy a villamosenergia árának meghatározása a gazdasági minisztérium hatásköre és feladata.

A tarifaemeléstől független az a konfliktus, amely az ágazat dolgozóit eddig megillető kedvezmény körül bontakozott ki. Mint ismeretes, a villamosenergia-ipar alkalmazottai a lakossági tarifa egyharmadáért jutnak hozzá az áramhoz. Ezt a kedvezményt - amelyet egyébként a többi fogyasztó térít meg a áram árában - a kormány meg kívánja szüntetni - információink szerint idén júliustól, ami egybeesne az árampiac liberalizációjával.

Mint Részi Pétertől, az észak-dunántúli villamosipari dolgozók szakszervezeti vezetőjétől megtudtuk, tegnap sikertelenül tárgyaltak a minisztériummal, a folytatás csütörtökön várható. Ha nem sikerül megállapodásra jutniuk, a dolgozók februárban megtartják a m már kilátásba helyezett figyelmeztető sztrájkjukat. A szakszervezeti vezető elmondta, hogy a február 6-ára tervezett kétórás, valamint a február 8-ára tervezett egész napos sztrájk nem érinti a lakosságot, nem lesznek kikapcsolások.

Az e-on részéről Egyházi Nikoletta kommunikációs szakértő e-mailben juttatta el szerkesztőségünkbe a Villamos-ipari Társaságok Munkaadói Szövetségének közleményét, melyben az áll, hogy miután Magyarországon nincs példa ilyen jellegű konfliktus esetén sztrájk szervezésére, az egyeztetésekkel párhuzamosan bírósághoz fordulnak a sztrájk jogszerűségének elbírálását kérve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!