Hírek

2007.01.30. 03:29

Elfogytak a gyerekek, megszűnik az iskola

Szentgyörgyvölgy - Szeptembertől megszűnik a tanítás a faluban. Az önkormányzat arra kényszerül, hogy két évvel a felső tagozatosok után az 1-4. osztályos diákokat is a csesztregi általános iskolába irányítsa. Ezt indokolja a gyermeklétszám csökkenése, a törvényi szabályozás és a finanszírozás is.

Gyuricza Ferenc

- Ha valaki ki tudná fizetni helyettünk azt a hatmillió forintot, amibe az állami normatíván felül az iskola fenntartása kerül, nem lenne szükség erre a lépésre - mondja.

Röviden áttekintjük a számokat, ebből kiderül, ma összesen 13 tanuló jár Szentgyörgyvölgyre, vagyis a csesztregi általános iskola tagintézményébe. A 13 diákkal két pedagógus foglalkozik.

- Hasonló gondjaink vannak az óvodában, ott is 13 gyermekünk van - folytatja a polgármester. - Az álláspontunk azonban egyértelmű, ezt az intézményt szeretnénk tovább működtetni, hiszen a kisgyermekek érdeke ezt kívánja.

A községben úgy vélik, az iskola sorsa nem most pecsételődött meg, hanem két évvel ezelőtt, amikor a felső tagozatot Csesztregre vitték. Lelke mélyén ekkor már mindenki tudta, hogy előbb-utóbb az 1-4. osztályosoknak is követniük kell az idősebbeket.

- A szülők megértették, hogy a helyzet nem tartható tovább - magyarázza Gódor Mihály. - Szülői értekezleten ismertettük az álláspontunkat, felháborodás nélkül tudomásul vették.

A polgármester szerint jelen helyzetben azt kell megoldani, miként szállítsák be a tanulókat a Csesztregre. A kistérségi társulásnak van ugyan egy iskolabusza - ez hordja a felsősöket -, az összes gyermekre azonban kevés a kapacitása. Pályázni kellene egy több férőhelyesre, vagy megállapodni a Volánnal a járatbővítésről.

A csesztregi Kerkai Jenő Általános Iskola igazgatója, Szabóné Bertai Anna azzal indít, hogy a 13 szentgyörgyvölgyi diákkal együtt jön a két tanító is, vagyis nem kerülnek teljesen új környezetbe az ottaniak. Igaz, ennek az az ára, hogy az intézmény pedagógusai közül négyen is úgynevezett prémium évessé válnak. Ketten az óraszámemelkedés következményeként, ketten pedig a fenti okok miatt dolgoznak majd kevesebbet.

- Sajnos kiürültek a falvak, a nem létező gyerekeknek pedig nem lehet iskolát fenntartani - mondja az intézményvezető.

Czupi Sándorné polgármester szerint egyre nehezebb az intézmények fenntartása, jelenleg is az iskola költségvetésén dolgoznak, a tavalyi 90 millió forinttal szemben idén jó ha 80 millió jut erre a feladatra. Az önkormányzat ugyanakkor éppen a bejáró tanulók érdekében azt is vállalja, hogy tovább működteti a 16 személyes iskolabuszt, holott erre szeptemberig egyetlen forintot sem kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!