Hírek

2007.01.16. 03:28

Egyforintos telkek nyomában

Zalaszentlászló - Sokáig a Makovecz Imre tervezte faluház által vált a település az érdeklődés középpontjává. Arról kevesebbet lehetett hallani, hogy, miként az országban másfelé is, egyforintos telkeket adományoztak.

Sinkovics Eta

- 1992-ben a termelőszövetkezettől kisajátítás útján szerezte az önkormányzat a területet, a kialakított telkek négyzetméterét először 200 forintért árulták. Majd 1999-ben, az előző polgármester idején az egészet négyzetméterenként egyforintba kerülő telkekké nyilvánították - foglalja össze az előzményeket. A telkek kelendősége és a lakosságszám gyarapodása érdekében folyamodtak ehhez a lépéshez.

- A fiatalok helybentartása volt az elsődleges cél, és többségében nekik is lettek értékesítve a telkek - fűzi hozzá a polgármester. Deliné Ódor Mária jegyzőtől megtudjuk, természetesen a községen kívüli pályázókat is fogadták, akik jobbára a környékről valók voltak. Amúgy nem igazán okozott gondot a túljelentkezés, négyen-öten csúsztak le a lehetőségről.

- Az egyforintos telek ötlete abból fakadt, hogy alig épült új ház. Egyszerűen csak azt tapasztaltuk, hogy öregszik a falu. A javaslat a képviselő-testületnél elfogadásra talált, s csupán annyi kitételt tettünk, hogy 35 év alatti fiatal legyen az igénylő, illetve három éven belül építkezzenek - idézi a jegyző.

A gyülevészi és a szentlászlói falurész között, a főútvonal mellett helyezkedik el a felajánlott terület, amely mára teljesen beépült. 1999-ben nyolc telket hirdettek meg, abban az évben három, 2000-ben egy, 2001-ben pedig elkelt a maradék négy telek is, az utolsón most fejezik be az építkezést.

- Munkahelyet nem tudtunk ígérni, azt viszont igen, hogy fogadjuk az óvodába, iskolába az apróságokat - mondja Deliné. S bizony a munkahely kérdése ma is probléma. Mint mondják, abszolút elégedettek az egyforintos telkek kezdeményezésének megvalósulásával. Az ide építkezett fiatal házasok részint már gyermekkel érkeztek, részint pedig itt születtek a kicsik.

Sajnos problémát jelent, hogy az óvoda és az iskola egyaránt létszámhiánnyal küzd (tavaly két gyermek született és négy házasság köttetett). Ez év őszén, illetve az egyházi fenntartásban lévő iskola esetében jövőre derül ki, hogyan tovább. Az önkormányzat mindenesetre ameddig lehet, küzd az intézmények megmaradásáért. A helyzeten nem segít a faluban fellelhető két, jól működő családias otthonház sem, mivel az ott élő gyerekek már középiskolások, kisebbek pedig nem érkeznek jelentős létszámban.

- Két fürdőtelepülés vesz körül bennünket. Kehidakustány és Zalaszentgrót. Abban reménykedünk, hogy a kedvező hullámok lassan hozzánk is elérnek, és nálunk is megindul a turizmus - osztja meg a jövőre vonatkozó bizakodásaikat a polgármester. - Jelenleg a gyülevészi falurészben hotelkomplexum épül, illetve egy rehabilitációs központ éppen az új házakkal szembeni oldalon. Reméljük, ez egy kezdet és nem a vég, még jönnek befektetők - nyomatékosítja szavait.

Az önkormányzatnak nincs több területe, amit belterületi ingatlan céljára fel tudna használni. Ugyanakkor Deliné Ódor Mária szavaiból kiderül, befektetőkre vár az a 36 hektár, aminek hasznosítására osztrák és angol üzletemberek is jelentkeztek. Legalább száz hektárra lenne szükségük, ami viszont sok tulajdonost érintett volna, ezért elálltak a szándékuktól.

Balázs Lászlóékhoz igyekszünk, tetszetős házat építettek az egyforintos telken.

- Helybeli vagyok, mindenképpen itt akartam letelepedni, a falu a szívemhez nőtt. Már előtte is érdeklődtünk, nem lehetne-e kedvezményt kapni, s akkor jött ez a lehetőség. Nagyon jó kezdeményezés, sokat segített nekünk is. Az építkezés során kértünk egy kis haladékot, mivel közben festő vállalkozást indítottam, de 3,5 éven belül kész lett a ház. Amikor beköltöztünk, a feleségem már várta a babát - mondja az egyébként önkormányzati tisztséget is betöltő családfő. Kisfiuk most 21 hónapos. Az édesanya korábban Kehidakustányban a szenvedélybetegek otthonában dolgozott, és majd oda is szeretne visszamenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!