Hírek

2007.01.23. 03:29

Egyesítenék a cégek erőforrásait

Zalaegerszeg - Az önkormányzat gazdasági társaságainak vagyonkezelő holdingba szervezése vetődött fel a cégek hatékonyságának növelése érdekében, s hogy minél kevesebb városi támogatással működjenek.

Zalai Hírlap

- A továbblépéshez változásra van szükség, mégpedig a harmadik évezred követelményeinek megfelelő gazdaság- és szervezetirányítási rendszer, egy vagyonkezelő holding létrehozására. A holding lehetővé tenné a pénzügyi-számviteli rendszerek, a tervezési és beszámolási folyamatok vállalatcsoporton belüli egységesítését, ezáltal növekszik a cégek átláthatósága, jobban összehasonlíthatóvá válik a teljesítményük, jobban érvényesül a tulajdonos önkormányzat érdeke. A holding hatékony pénzgazdálkodást folytathat, kedvezőbb beszerzési pozícióba kerülhet, akár belső bankot is működtethet, így nem fordulhat elő, hogy az egyik vállalat szabad pénzeszközökkel rendelkezik, míg a másik magas kamatra kénytelen hitelt felvenni. A befizetendő adó mértéke ugyancsak optimalizálható a cégcsoporton belül - összegezte a bizottsági elnök.

A holding vállalatai megőriznék önálló jogi személyiségüket, a cégvezetők feladatköre azonban a szakmai kérdésekre korlátozódna. A hatáskörükön túlmutató ügyekben sürgős döntési helyzetben a vagyonkezelő munkaszervezetével kellene egyeztetniük, és nem kellene várniuk az öthetente ülésező városi közgyűlés döntéseire.

A holding létrehozását a kényszerű spórolás is indokolja, mondta Rigó Csaba.

- Amikor a súlyos kormányzati elvonások miatt átlagosan 8 százalékos takarékoskodást kénytelen kérni az önkormányzat az intézményeitől, akkor az önkormányzati tulajdonú cégeknek is olcsóbban kellene működniük, a városnak fizetett használati díjak emelése mellett. A városüzemeltetésben és városfejlesztésben érdekelt társaságok esetében jelenleg a prémiumfeladatoknál érvényesítünk korlátozásokat. Az ügyvezetőket azzal ösztökéljük takarékosságra, illetve hatékonyságra, hogy a prémiumot a mérleg szerinti eredmény eléréséhez, illetve túlteljesítéséhez vagy a vesz- teség mérsékléséhez kötjük. Egyébként nem várható el a bizottságoktól és a közgyűléstől sem, hogy olyan mélységben átlássa egy-egy társaság gazdálkodását, mint egy vagyonkezelő holding szakértőkből álló irányító testülete, amely folyamatosan és egységes beszámolási rendszerben elemzi a cégek hozamait, ráfordításait, eszközeit, létszámgazdálkodását, eredményességét és hatékonyságát. Ha társaságaink egyesítik, hatékonyabban használják fel erőforrásaikat, könnyebben talpon maradnak.

Ami pedig a gazdasági társaságok idei, konkrét célkitűzéseit illeti, a Zala-Depo Kft. a laktanya területének megtisztítását és egy új törmeléklerakó építését tervezi az egykori ságodi gyakorlótéren. A másik fő célja a regionális hulladékprogramban épülő hulladékválogató, komposztáló és egyéb létesítmények üzemeltetési jogának megszerzése. Az üzleti tervben ennek kapcsán jelezte, hogy a szelektív gyűjtés eredményrontó hatása miatt jelentős díjemelést tart indokoltnak.

A Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt.-nek a ságodi ipari park közművesítését, minimum 500 millió forint értékben befektetők felkutatását, aktív vállalkozói adatbázis létrehozását, és többek között a piaci rekonstrukció második ütemének előkészítését adta feladatul a közgyűlés. A prémiumfeladatok közé sorolta az önkormányzat, hogy a Sütő utcai, lakásokat és üzleteket magába foglaló épülettömb értékesítése érje el a 90 százalékos mértéket.

A Városgazdálkodási Kft. a belvárosi területek kiemelt gondozását, tisztán tartását tekinti fő feladatának idén, valamint a településrészi tisztasági akciók támogatását, és a Göcseji úti temetőben egy új raktárhelyiség, urnaudvar és parkoló létrehozását.

A Strand Kft. vezetésének arra kell törekednie, hogy kigazdálkodja az üzleti tervben szereplő 3,5 millió forintos veszteséget, míg a Kontakt Humán Kht. vezetőjét foglalkoztatási pályázatok elnyerésére, illetve a városrendezési és köztisztasági feladatok magas színvonalú ellátására ösztönzik.

A LÉSZ Kft.-nek szinten kell tartania, illetve csökkentenie a bérleti díjakból felhalmozódó kintlévőségeket, ellenőrizni és karbantartani a fából készült műalkotásokat a városban, a Parkoló-Gazda Kft.-től pedig többek között a tavalyinál 25 százalékkal több, 40 millió forint közterület-használati díj befizetését várja a tulajdonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!