Hírek

2007.01.24. 03:29

Borús prognózisok 2007-re

Zalaegerszeg - Bár a múlt év elején 2005-höz képest még enyhe növekedést regisztráltak a gépkocsipiacon, az esztendő második felében megtört az új autó vásárlások addigi - hosszú idő óta tartó - fejlődése.

Varga Lívia

- A 2005-ben eladott 199 ezer új személygépkocsihoz képest 2006-ban alig több mint 187 ezer darabot értékesítettek a kereskedők - tájékoztatta lapunkat az elnök.

A csökkenés legfőbb okaként a választások utáni megszorító intézkedéseket említette Győző Gábor. Mint mondta, ennek volt köszönhető a tavalyi - rövid ideig tartó - forgalomnövekedés is, hiszen az év első felében sok volt az előrehozott vásárlás, amivel az emberek egy várható drágulást igyekeztek megelőzni. Negatívan befolyásolta az eladások számát az euró árfolyamnövekedése is.

A visszaesés a forgalom 89 százalékát alkotó kis- és alsó-közép kategóriás autók esetében volt a legnagyobb, tudtuk meg Győző Gábortól.

A szervezet összesítése szerint - az elmúlt évekhez hasonlóan - a legtöbb új személygépkocsit és terepjárót 2006-ban is a Suzuki értékesítette: a mi autónkból összesen 32 639 járművet adtak el a kereskedők, ami 16,6 százalékos csökkenés 2005-höz képest. A Suzuki piaci részesedése a tavalyi értékesítési adatok alapján 17,4 százalék, míg egy évvel korábban 19,7 százalék volt. A második helyezett Opel eladásai 10,8 százalékkal csökkentek, ami 21 498 eladott járművet jelent. A képzeletbeli dobogón, a korábbi harmadik helyezett Skodát megelőzve a Ford végzett 19 088 eladott gépkocsival, s ezzel 9,4 százalékkal felülmúlta a 2005-ös szintet. A vezető hármas közül tehát csak a Ford növelte eladásait, míg az első két márka visszaesést szenvedett el.

A prémium márkák körében viszont jelentősen élénkült a piac, hiszen többek között az Audi, a BMW és a Mercedes is gyarapítani tudta eladásainak számát. A legnagyobb növekedést egyébként a Chrysler érte el, mintegy megháromszorozva a 2005-ös értékesítéseit, tavaly 220 járművet adott el.

A luxusmárkák között stabil maradt a Porsche és a Jaguar pozíciója, s - ha csekély mértékben is -de a Ferrari értékesítése is növekedett: míg 2005-ben 14, addig a tavalyi évben 15 talált gazdára belőle. A 6 darab Maserati viszont jócskán elmarad az egy évvel korábban eladott 20-tól.

Mint megtudtuk, megyei összesítések egyelőre még nem készültek, az viszont már biztos, hogy Budapesten, illetve Pest megyében értékesítették az új gépjárművek körülbelül 44-45 százalékát.

S hogy mit hoz az idei év? A gépjárműimportőrök egyesülete arra számít, hogy 2007-ben - tavalyhoz viszonyítva - 10 százalékkal esik vissza az új személygépkocsik eladása. Tehát az előrejelzések szerint az újonnan értékesített gépjárművek száma várhatóan nem haladja meg a 170 ezer darabot, de eléri a 150 ezret. Visszaesést csak a kis- és alsóközép kategóriában prognosztizál az MGE elnöke, hiszen, mint fogalmazott, középkategóriában és afölött már nem igazán árérzékeny a vásárlói kör, őket nem érintik különösebben a megszorítások.

A csökkenés legfőbb okaként a pénzügyi bizonytalanságot nevezte meg Győző Gábor. Mint mondta, az életszínvonalat, fogyasztást visszavető megszorító intézkedések érzékenyen érintik idén a hazai új autó kereskedelmet is.

- A potenciális vásárlók a megtakarításaikat inkább a várható jövedelemcsökkenés ellensúlyozására kívánják fordítani, mintsem új autó vásárlására. Tehát lesz egy körülbelül 20-30 ezer fős vásárlói réteg, amely inkább kivár, mert a megélhetés és az autóvásárlás együtt már problémát okozna számára - közölte az autóimportőrök szervezetének vezetője.

Februártól pedig további drágulás várható, hiszen nem csak az autógyártók évi 1-1,5 százalékos áremelésével kell számolnunk, hanem a jövő hónap 5-től hat százalékkal emelkedő regisztrációs adó is könnyebbé teszi majd az új autót vásárlók pénztárcáját. A márkák többsége ugyanis valószínűleg áthárítja majd a vevőkre az adópluszt. Míg ez a kisebb autók esetében 20-30 ezer forint plusz kiadást jelent, addig a nagyobb autóknál a közteher többletköltsége a negyedmillió forintot is meghaladhatja.

Győző Gábor szerint az emelkedés a kisebb autóknál nagy mértékben nem befolyásolja az eladások számát.

- A regisztrációs adó minimálisan, inflációkövetően emelkedett, ami 10-20 ezer forintos többletkiadást jelent majd. Egy új autó vásárlásánál ez a nagyságrend nem döntő tényező. Az elnök úgy véli, a használtautó-import felszabadítása sem fogja közvetlenül befolyásolni az új autó eladások számát, mert nagyszámú behozatalra nem kell számítani.

Több zalai gépkocsi-márkakereskedésnél is érdeklődtünk a tavalyi és az ez évre várható értékesítéseik alakulása iránt.

A megyeszékhelyi Autó Szántó Kft. értékesítési vezetője, Husz Gábor elmondta, hogy tavaly már náluk is érezhető volt némi visszaesés: - Nem azt mondom, hogy túlteljesítettünk, mert a 2005-ös év sokkal jobb volt, ahhoz viszonyítva az elmúlt évet, számokban is érezhető volt a visszaesés, viszont a tervet, azt tudtuk hozni.

Husz Gábor kérdésünkre elmondta, hogy ügyfeleik túlnyomó részt hitelre vásárolnak, nagyon ritka náluk a készpénzes ügyfél.

- A Suzukinak mindig is az volt az óriási előnye, hogy nagyon jó hitellehetőségei vannak, így még azt sem tudom mondani, hogy tízből nyolcan hitelt vesznek fel és a maradék kettő készpénzzel fizet, mert ez sem lenne igaz.

Az idei év célkitűzéseként pedig a 2006-os eredmények megtartását említette a vezető.

A zalaegerszegi Ford márkakereskedés a tavalyelőtti évhez képest, bár minimálisan, de növelte az eladási számait, tudtuk meg Bölecz László szalonvezetőtől:

- Szerettünk volna ennél jobban fejlődni, de tudjuk azt, hogy Zala megyében az országos átlaghoz képest is sokkal nagyobb volt a visszaesés.

A szalonvezető elmondta, hogy tavaly már maximálisan érezhetőek voltak a megszorító intézkedések hatásai.

- 2006-ban sokkal több volt a készpénzes vásárló, az előző évhez képest lényegesen kevesebben vásároltak hitelre. Voltak időszakok, amikor az emberek kivártak, mert bizonytalanságban érezték magukat, és ezért vásárlási szándékuk is lanyhult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!