Hírek

2007.01.10. 03:29

Azonnali pénzügyi segély, állami kárenyhítés

Zalaegerszeg - Áldíjbeszedők, ügynökök, hamist pénz kereső trükkös tolvajok károsultjai fordultak leggyakrabban az épp egy éve működő áldozatsegítő szolgálat zalai irodájához, derül ki az éves összegzésből.

Zalai Hírlap

Tavaly másfél száznál több üggyel foglalkoztak, ebből 136 azonnali segélykérelem volt, amelyekből 126 esetben fizettek is. Ha a kifizethető összeg nem is tűnik hatalmasnak, biztos jól jött például annak a külföldi asszonynak, akinek minden értékét elvitték és a benzinrevalót így kapta meg, hogy elutazhasson. Említhetjük azt a családot is, akinek lakását kifosztották, miközben temetésen voltak. A karácsonya keseredett meg azoknak, akik látogatóból hazaérve csak értékeik hűlt helyét találták. Előfordult, hogy az iratok pótlásához és a legalapvetőbb kiadásokhoz járult hozzá ily módon a szolgálat, amelynek munkatársai mérlegelik a rászorultságot és határoznak a kifizetendő összegről.

Emellett létezik az állami kárenyhítés intézménye is, amelyre személy elleni szándékos, erőszakos bűncselekmények áldozatai, illetve az áldozat közvetlen hozzátartozói tarthatnak igényt. Ilyen okból 12 kérelem érkezett tavaly a szolgálathoz, négy nyert támogatást. Ez esetben az igény benyújtására a bűncselekményt követően három hónapon belül kell sort keríteni. Míg az azonnali segélynél mérlegelést követően fizetnek, addig a kárenyhítés esetében iratokkal igazolni kell a bekövetkezett anyagi veszteséget, az egészség megromlását, hívta fel rá a figyelmet dr. Baksa Krisztina.

Ezen túlmenően még több feltétel is szükséges, talán a legfontosabb, hogy az egy főre eső havi nettó jövede-lem nem haladhatja meg a 136.138 forintot. Kárenyhítésre egy összegben, illetve járadékként kerülhet sor. Előbbi esetben legfeljebb 1.021.035 forint, míg utóbbinál havi 68.069 forint járhat- legfeljebb három éven át.A folyósításról egyébként nem a zalai, hanem a főváro-si áldozatsegítő szolgálatnál döntenek.

Előfordult azonban, hogy vissza akartak élni a lehetőséggel, említette meg dr. Baksa Krisztina. Az állami segítség azonban nem automatikus, így hiába kereste fel őket az a fiatalember, aki eltűnt rendszámtáblája pótlását szerette volna megoldani segítségükkel. Visszajárt a pénz attól is, akiről kiderült, a kirablásáról a rendőrségen is előadott történet mese. De visszatérítendő az anyagi segítség akkor is, ha a kár más módon, például biztosítás útján rendeződik.

Az említetteken túl a szolgálat jogi tanácsadással, felvilágosítással is segíti a bűncselekmények sértettjeit, hogy az őket megillető ellátásokat megkaphassák, illetve rászorultságuk esetén igénybe vehetik a Jogi Segítségnyújtó Szolgálatot is. A kérelmet ez esetben a bűncselekményt követő hat hónapon belül kell beterjeszteni és a jogosultságról az igénylő jövedelmi viszonyait figyelembe véve döntenek.

A szolgáltatásokért bármelyik áldozatsegítő irodánál lehet folyamodni, mert kérelemre az ügyet átteszik a lakó- vagy tartózkodási hely szerinti szolgálathoz. Segítséget kaphat a külföldi, uniós állampolgár is, ha nálunk vált bűncselekmény sértettjévé és magyar állampolgár abban az esetben is, ha határainkon túl vált áldozattá.

Az elmúlt évi számok alapján megállapítható, országos összehasonlításban a zalai áldozatsegítő szolgálat aktivitásával a harmadik helyen áll. Ez azonban nem a bűnügyi fertőzöttséget jelzi, hanem azt, hogy jól működik a tájékoztatás, köszönhetően annak is, hogy már a rendőrségi jegyzőkönyv felvételekor felhívják a sértettek figyelmét a lehetőségre, emelte ki végezetül a szolgálat megbízott vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!