Hírek

2006.09.13. 02:25

Szerethető ösztönlények

Gelse - Hogy félelmetesek-e, csupán nézőpont kérdése, azonban nem vitás: szokatlan, extrém látványt kínálnak az efféle megpróbáltatásokhoz kevésbé szokott embernek. Figyelemreméltó teremtmények a méretes és színpompás nyolclábúak, ez kétségtelen.

nincs nev

- Megkülönböztetünk fán lakó és talajlakó egyedeket, előbbiek gyorsabbak és általában vadabbak, az én pókjaim azonban viszonylag nyugodtak, nem próbálnak csípni, s a mérgük is gyenge. Van köztük ázsiai, dél-amerikai, mexikói faj, tulajdonképpen mindenhol honosak, ahol trópusi vagy sivatagi éghajlat uralkodik. Azonban remekül bírják az itteni szobahőmérsékletet is, mozgásigényük kicsi (mozdulatlanságuk többnyire azt jelzi: minden rendben van velük), s lényegesen kevesebb törődést igényelnek, mint mondjuk a díszhalak vagy a rágcsálók. Tehát ha a körülmények, például a páratartalom, a megfelelő etetés (valamennyien ragadozók) adottak, jól elvannak... - fogalmazott vendéglátóm, hozzátéve, hogy bizonyos fajok birtoklásához veszélyességük vagy éppen veszélyeztetettségük, ritkaságuk okán engedély kell, ezek az állatok azonban szabadon tarthatók. Kocza Krisztián az internetet használva információforrásnak, alaposan kiismerte a különböző faji adottságokkal járó eltérő tulajdonságokat és viselkedésmódokat, ami nem kevés tanulást igényelt. Emellett rendszeresen fotózza is kedvenceit, s még a szaporításuktól sem idegenkedik. Mint mondta, Zalában ugyan nem túl sokan foglalkoznak pókok tenyésztésével, a fővárosban nagyobb az igény: ott egész börzéket rendeznek, s bizony egy sikeresebb szaporulat értékesítéséből akár szép bevételekre is szert lehet tenni.

- A hímek 3 éves korukra ivaréretté válnak, utána azonban gyorsan elpusztulnak, míg a nőstények 20-25 évig is élhetnek, hímet ezért inkább csak pároztatás céljával érdemes venni. Nagy odafigyelést igényel a peték kezelése, ráadásul párzáskor a nőstény megmarhatja vagy akár meg is eheti a hímet. Mindezzel együtt izgalmas kihívást is jelent az a tény, hogy tíz szaporításból körülbelül kettő sikerül, sok részletre pedig nincs magyarázat - hangsúlyozta. A párzáson túl amúgy a vedlés a madárpókok életének leglátványosabb mozzanata: az állat növekedésével párhuzamosan bőre alatt kialakul egy újabb bőrréteg, s mikor eljön az idő, egyszerűen kibújik a régiből. Krisztián még az így levetett réteget is nagy becsben tartja, a gondosan kihajtogatott és kiszárított vázakat szintén szobájában őrzi. S hogy mennyire nőttek szívéhez az igencsak ritka ízeltlábúak?

- Van olyan tíz centiméteres pókom, mely két milliméteres korában került hozzám, ettől például nem szívesen válnék meg. Bár mikor a főiskola kezdetekor albérletet kerestem, érdekes reakciókat is kiváltott a lakástulajdonosokból az a terv, hogy magammal vigyem őket... Ugyanakkor tudni kell, hogy ezek ösztönlények: gyakorlatilag csak esznek, nőnek és szaporodnak. Én nagyon ritkán fogdozom őket; az egyik pókom például hátsó lábaival a bőrt és a légutakat irritáló szőrfelhőt szabadít fel a potroháról, ha valaki megpróbál hozzányúlni. Mindezzel együtt nevetséges, amit a legtöbben gondolnak róluk, ugyanis nem halálosak és egyáltalán nem fenevadak!

Végül mégis előkerült a terráriumból az egyik különösen békésnek nyilvánított példány, mely lassú, kimért mozdulatokkal igyekezett leküzdeni a gazda tenyere jelentette akadályt. Mire beszélgetésünk végére értünk, azt vettem észre: már inkább csak tartok mint félek az - elismerem - esztétikus állattól. Ahhoz azonban még nagyot kellene fordulnia a világnak, hogy Krisztiánhoz hasonlóan otthonomat is megosszam vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!