Hírek

2006.09.29. 02:29

Kevésből sokat

Zalaegerszeg - A megyei területfejlesztési tanács által elosztható központi forrás négy év alatt a felére csökkent, 2007-2013 közt pedig jó, ha ugyanennyi érkezik, noha az uniós pénzekből többet reméltünk.

nincs nev

- Megyénk speciális gazdasági-szerkezeti helyzetéből sajnos az is adódik, hogy a hátrányos kategóriából kiesnek az amúgy valóban elmaradott fejlettségű térségeink, mivel hamis képet adnak a mutatók - mondta elöljáróban Kiss Bódog Zoltán. - Meggyőződésem, hogy ez ellen, a közvetlen ismeretek birtokában, a megye és a megyei területfejlesztési tanács tehetne többet. A középszintű koordinációhoz ráadásul 1998 óta rendelkezésre áll a megyei fejlesztési koncepció is.

Az elnök nézőpontját a törvény is igazolja: a területfejlesztésről és területrendezésről szóló 1996. évi törvény alapján a területfejlesztési feladatok összehangolására megyei területfejlesztési tanács működik. Újabban pedig kistérségi fórumot tart fenn.

A háromféle decentralizált forrás Zala megyei kerete 2002 és 2006 között több mint felével csökkent, ennek oka a területfejlesztési keret megszűnése. A területi kiegyenlítést szolgáló és a céljellegű támogatás nominális összege 2005-ig változatlan maradt, majd 2006-ban jelentősen mérséklődött, így csak a folyamatban levő kötelezettségekre nyújtott fedezetet.

2003 után a megyében a kisvállalkozások munkahelyteremtésének támogathatósása gyakorlatilag megszűnt.

A tanács a területfejlesztési forrásból két év alatt 51 pályázathoz nyújtott több mint 181 millió Ft támogatást, amelynek beruházási összköltsége meghaladta az 1,6 milliárd Ft-ot. A támogatás 53-át munkahelyteremtésre fordították, amellyel hozzájárultak több mint 200 munkahely létesítéséhez.

A területi kiegyenlítést szolgáló előirányzatból 2002 és 2006 között a megyében 2,9 milliárd Ft bekerülési költséggel 1030 milliós támogatással valósultak illetve valósulnak meg települési önkormányzatok beruházásai. A tanács 385 pályázathoz nyújtott támogatást. A céljellegű decentralizált előirányzatból 466 pályázathoz közel 1,2 millió Ft támogatást adott a tanács, amelynek eredményeként több mint 8 milliárd Ft fejlesztési összköltségű beruházás, felújítás valósult meg. A helyi önkormányzatok intézményhálózatainak fejlesztésére, fenntartására 434 millió támogatás jutott. A három decentralizált pénzalapból 5 év alatt a tanács együttesen 902 pályázathoz 2,4 milliárdnyi támogatást nyújtott, amelynek segítségével 12,6 milliárd forint összértékű fejlesztés valósult meg.

- A területfejlesztési pénzeszközök decentralizálásának elve és gyakorlata az évek során ellentmondásba került - mondta Kiss Bódog Zoltán. - A Zala Megyei Területfejlesztési Tanács 2006. évi szabad CÉDE kerete például mindössze 8,2 millió! A területfejlesztés intézményrendszerében a megyei szint szerepét évek óta bizonytalanság veszi körül.

A Zala Megyei Területfejlesztési Tanács nem ért egyet azzal a kormányzati törekvéssel, amely a területfejlesztés megyei szintjének megszüntetését tervezi, mert az ellentétes a szubszidiaritás és a decentralizáció elvével. A leépítés kedvezőtlenül hatna az aprófalvak fejlesztésére, az elmaradott kistérségekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!