Hírek

2006.09.18. 02:26

Jelzés a hatalom számára

Zalaegerszeg - Megyeszékhelyi kampányrendezvény vendége volt a minap dr. Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, akit az önkormányzati választásokkal összefüggő politikai aktualitásokról, pártja mozgásteréről és koncepciójáról kérdeztünk.

nincs nev

- Mert hiszünk abban, hogy egy demokráciában a választópolgárok tömeges véleménye hatással van az éppen kormányon lévőkre, akiknek észben kell tartaniuk, hogy a választók akaratából kerültek pozícióba. Minden választás egy jelzés a hatalom számára, hogy helyes-e, a többség által támogatott-e az az út, melyet jár, vagy sem. Ha olyan eredmény születik, mely egyértelműen jelzi: a választópolgárok szemben állnak az eddigi intézkedésekkel, akkor a kormánynak át kell gondolnia a megtett utat. Demokratáknál legalábbis ez így szokás.

- Van-e Fidesznek a megszorító intézkedésektől eltérő alternatívája az államháztartási egyensúly helyreállítására?

- A szocialisták rendre helyettünk értelmezik a mi nevünkben a helyzetet, mikor azt mondják, a Fidesz sem tudna más eszközökhöz nyúlni. Mi már kora tavasszal, választási programunkban hangsúlyoztuk, hogy egyetlen megoldás a dinamikus gazdasági növekedés megindítása, ehhez azonban a politikának le kell szállnia a gazdaságról. A magyar gazdaságban ugyanis van akkora növekedési potenciál, mint ami a szomszédos országokat jellemzi, csupán a politika lefojtja azt. Ezért már akkor úgy gondoltuk, a nyár közepétől radikális járulékcsökkentésre van szükség, melynek jóvoltából a vállalkozások levegőhöz juthatnak. A kormánynak mindemellett egy tudatos munkahelyteremtő politikát is be kell indítania, tettük hozzá. Kétségtelen: mostanra új helyzet állt elő, mivel a kormány nem ebbe az irányba indult el. De hogy van alternatíva, azt jól bizonyítja, hogy a parlament két hónapos nyári ülésszaka alatt 149 módosító indítványt és törvényjavaslatot terjesztettünk be, ebből azonban 146-ot a kormányoldal elutasított.

- Jelenthet-e hosszú távon megoldást a gyurcsányi reform, s ha nem, mit tehet a Fidesz annak megváltoztatása érdekében?

- Nem látunk reformpolitikát! Amit lehet látni, az a vizitdíj, a tandíj bevezetése, az ingyenes gyógyszerhez jutás megszüntetése; tulajdonképpen mindenkinek fizetnie kell mindenért, az emberek életkörülményei pedig egyre romlanak. Mi ezt nem nevezzük reformnak. Koncepcionálisan nem értünk vele egyet, s úgy véljük, az a politika, mely adóemelésekre, az aktív népesség további kizsigerelésére épít és nem a gazdasági növekedés, a járulékfizetők körének bővítése, a gazdaság kifehérítése felé keresi az utat, az nem jó politika. Hogy mit tehetünk? Frakciónknak folyamatosan törvényjavaslatokkal kell bizonyítania: igenis van egyéb út, lehetőség. Ugyanakkor tény, hogy az önkormányzati választások eredményei újabb alternatívát kínálhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!