Hírek

2006.07.04. 02:29

Büntetik a gyomos területek gazdáit

Sándor Gabriella, a Zala Megyei Földhivatal birtokpolitikai osztályvezetője elmondta a földhivatal törvényi kötelezettségénél fogva ellenőrzéseket fog ...

nincs nev

Az osztályvezető elmondta, amennyiben a növényvédelmi munkák jól sikerültek, a mezőgazdasági területeken nem számítanak számottevő parlagfű-fertőzöttségre. Rávilágított arra is, miszerint aratás után tarlóhántással lehet gátat szabni a parlagfű terjedésének.

A földhivatal munkatársai tavaly összesen 188 parlagfű-foltot derítettek fel a megye területén a káros növények útszéleken, házkertekben és gazdálkodó területeken egyaránt előfordultak. Tevékenységük során figyelembe veszik a parlagfű-veszélyeztetettségi térkép adatait és űrfelvételeket is. De mint a hivatal igazgatója, Árvolt Gyula elmondta, a legolcsóbb módszer mégis a helyszíni ellenőrzés.

- Tavaly is számtalan bejelentés érkezett hozzánk - nyilatkozta az igazgató. - A bejelentők nem minden esetben ismerték fel a parlagfüvet, átlagosan három jelzésből kettő gazos területre vonatkozott. A parlagfüvet termőföld esetében a körzeti földhivataloknál kell bejelenteni, viszont belterület esetén a helyi jegyzők az illetékesek.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy az érintetteknek a parlagfű irtása mellett a gyommentesítésre is gondot kell fordítaniuk.

Várhatóan még július végéig megkezdődnek Nagykanizsa területén a hatósági kényszerkaszáltatások - tudtuk meg Ring Balázstól, a városban működő közterület-felügyelet vezetőjétől. A szervezethez eddig 7 lakossági bejelentés érkezett gondozatlan telkekről. Tegnap eggyel nőtt ezek száma a Kalmár utcában egy nemrég átadott társasház közvetlen közelében lévő ingatlan gondozatlanságára hívták fel olvasóink szerkesztőségünk figyelmét. A helyszínre már a közterület-felügyelőkkel együtt érkeztünk, s konstatálhattuk, hogy valóban óriási gaz fedi a jókora területet. - Kollégáim folyamatosan regisztrálják a gondozatlan, parlagfűvel fertőzött ingatlanokat - jelezte Ring Balázs. - Az adatainkat átadjuk a földhivatalnak, mely újabb helyszíni szemlét tart, beazonosítják a telkeket, valamint az azokon megtelepedett allergén növényeket, s azt követen rendelhetik el a kényszerkaszáltatást. A Kalmár utcai ingatlan esetében is hasonló eljárás kezdődött meg tegnap. Kényszerkaszáltatás a terület azonosítása utánFotó Szakony Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!