Hírek

2006.05.25. 16:28

Gráf szerint a madárinfluenza közeledik a magyar határhoz

Budapest (MTI) - Politikailag és diplomáciailag is elég súlyosnak minõsítette a magyar fölmûvelõdési miniszter a madárinfluenzával kapcsolatos romániai vádakat, a súlyosabb problémának viszont azt tartja, hogy az állatbetegség közeledik a határainkhoz.

Mórocz Zsolt

"Politikailag és diplomáciailag is elég súlyos a helyzet" - mondta Gráf József a Nap-kelte címû reggeli televíziós mûsorban csütörtökön, rámutatva, hogy "ilyen vádakkal nem szoktak illetni más európai uniós országokat", különösen a csatlakozás küszöbén. Mint közölte, szerdán a magyar fél diplomáciai jegyzékben kért magyarázatot azt a román titkosszolgálati forrásból származó vádat illetõen, miszerint Magyarországról hurcolták be az állatbetegséget Romániába.

"Túl vagyunk ezen a részén az ügynek " - hangsúlyozta, majd felhívta a figyelmet: a dolog súlyosabb része, hogy a betegség közeledik a magyar határhoz. Romániában ötvennél több településen és Bukarest egyik kerületében is regisztráltak madárinfluenzás eseteket.

A miniszter kérte a magyar gazdálkodókat, ne alkalmazzanak az érintett területekrõl érkezõ vendégmunkásokat. A rendszeresen átjárók ugyanis "átcsúszhatnak" az amúgy szigorú védelmi intézkedéseken, hozhatnak be baromfitermékeket, de az ember "hordozó is lehet", aki "visszafertõzheti az állatállományt".

Eddig 12-13 milliárd forint a magyar baromfiágazat mérhetõ vesztesége, ám ha itt is megjelenne a betegség, ehhez "egy nullát hozzá kellene tenni" - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!