Hírek

2006.05.20. 18:08

Fertõzésgyanús gócok Bukarestben. Külföldrõl behurcolt a fertõzést?

Bukarest (MTI) - A járványos madárkórral való fertõzés gyanúja merült fel a román fõváros két külvárosi kerületében - jelentette be péntek délután Gheorghe Flutur mezõgazdasági miniszter, akit a rehabilitációs kórházi kezelés alatt álló Traian Basescu államfõ magához hivatott, hogy tájékozódjon a madárinfluenza járvány elleni küzdelem helyzetérõl.

Mórocz Zsolt

A román agrártárca vezetõjének a román államfõnél tett kórházi látogatása után kiderült: a miniszter a tájékoztatással egyidejûleg kérte Traian Basescu segítségét abban, hogy a román hírszerzõ hivatal (SRI) nézzen utána, nem külföldrõl hurcolták-e be a járvány tavaszi fellángolását okozó madárinfluenza-vírust. Ugyanis az illetékes szakhatóságok információi azt a lehetõséget sem zárják ki, hogy az ország közepén fekvõ Brassó megyébe esetleg külföldrõl került be a járvány vírusa. Radu Timofte, a SRI igazgatója tévényilatkozatában megerõsítette, hogy ilyen értelmû feladatot kapott az államfõtõl.

A román országos állategészségi-járványügyi parancsnokság péntek délutáni ülése után tett sajtónyilatkozatában bejelentette: Bukarest II. és IV. kerületének egy-egy külvárosi háztáji gazdaságában is fertõzésgyanús háziszárnyas-tetemeket találtak. A hatóságok intézkedtek az illetõ gazdaságok elszigetelésérõl, baromfiállományuk megsemmisítésérõl és a fertõtlenítésrõl.
A miniszter azt is bejelentette, hogy idõközben 20-ra emelkedett a bukaresti szerológiai vizsgálatokkal is megerõsített madárinfluenza-gócok száma az országban, a fertõzésgyanú pedig a gyorstesztek alapján 27 településen áll fenn.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!